Szolgák földje: Magyarország

2021. március 17. 13:11

Bizonyára én vagyok a kommunista, a Microsoft meg a Kalkuttai Szent Teréz anya.

2021. március 17. 13:11
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert

„Írtam egy cikket arról, hogy mekkora pofátlanságnak tartom a Microsoft világjárvány közepén bejelentett húsz százalékos áremelését, miközben a cég profitja és értéke épp a járvány nyomán meredeken növekszik. Sajátosan gyarmati jelenség, hogy a kommentfalon mindjárt összeült a Microsoft igazgatótanácsa, hogy pár tucat yuppie és tőzsdecápa tőkefétisével felvértezve elmagyarázza, hogy ehhez sem értek.

Nos: köszönöm a törődést, de semmihez sem kell értenem ahhoz, hogy pofátlanságnak tartsak egy húsz százalékos áremelést a megváltozott piaci viszonyokra hivatkozva, amikor minden kib@szott piaci viszony a Microsoftnak kedvezően változott. Az meg, hogy havi ötszáz, háromszáz vagy három forintos emelést jelent-e a húsz százalék, tökmindegy. A hat évvel ezelőtti árfolyamra nem ér hivatkozni, mondván, hogy ennyire rég nem emeltek már, hiába teszi ezt maga a Microsoft is, mert a forint hat évvel ezelőtt is csak tíz százalékkal volt erősebb a dollárnál. Egyrészt jött egy világválság, így a Microsoft termékei iránti keresletnövekedés bőven pótolja az árfolyamváltozás nyomán kieső profitot, másrészt attól, hogy a Microsoft egy amerikai cég, ez még Magyarország, ahol legjobb tudomásom szerint forint a fizetőeszköz. Mivel hat évvel ezelőtt a forint tíz százalékkal volt erősebb a dollárnál, ez legfeljebb tíz százalékos emelést indokol. A Microsoftnak természetesen joga van akármennyivel emelni az árait, nekem meg jogom van leírni, hogy ez a fokú mohóság számomra visszataszító.

Az egyetlen kérdés, kedves gyarmatlakók: hogy lehet megtűrni egy olyan menedzsmentet, amelyik hat éven át nem emel árat, nem törődve a piac vastörvényével: a profitmaximalizálással? Bocs, de én olyan piacgazdaságban akarok élni, ahol ilyenkor fogyasztók tömeges bojkottja veszi el a részvénytársaságok kedvét az ilyen fokú harácsolástól, ahol fogyasztóvédelmi jogszabályok védelmezik az állampolgárokat, és ahol a multik nem hazudhatnak következmények nélkül bármit emberek millióinak a pofájába. Bizonyára én vagyok a kommunista, a Microsoft meg a Kalkuttai Szent Teréz anya.

Aligha van még egy olyan ország a glóbuszon, ahol az öntudatos fogyasztók egy váratlan és indokolatlan áremelés hallatán elégedetten csettintenének, mondván: ilyesmit csak egy igazán szexi, profi módon vezetett cég tesz. Aligha van még egy olyan népség a glóbuszon, amelyik öntudatosan követelné és ünnepelné az áremelést, ami már évek óta járt a potyalesőknek, akik a Microsoft megérdemelt profitját csökkentenék. Aligha van még egy olyan hely a glóbuszon, ahol ha valaki felháborodik egy áremelésen, a többi kioktatja, hogy ez így a jó, sőt: még a Microsoft volt nagyvonalú, hisz hat éven át nem emelt, és így termelt busás hasznot évről évre. Aligha van még egy olyan nyelv a glóbuszon, amelyen hordákba verődött felhasználók szakértelmet követelnek, ha valaki egy járvány közepén arcátlanul drágító cég üzletpolitikáját bírálni merészeli. Szolgák földje: Magyarország.”

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bradanek
2021. március 18. 13:07
Nem gondoltam rólad, hogy ekkora mocsok vagy, de sikerült meggyőznöd.
Box Hill
2021. március 18. 09:28
Kommunisták bizony a legváratlanabb helyeken is előfordulnak. A rombolási lehetőség szerint.
dick52
2021. március 18. 09:14
Szerencsétlen hülye!
Petykabá
2021. március 17. 23:41
Kis vonatkozó irodalom: Igaz, hogy az EU eurozónában egységesen 100 EUR a szoftver. A Microsoft jellemzően a kereslethez igazította az árait, általában annyit kér, amennit meg tudnak fizetni!!! Tehát Puzsérnak az időzítés visszataszító voltában maximálisan igaza van. A Microsoft az mondja, hogy az aurozóna áraihoz igazított, ami igaz, azaz büszkék lehetünk, annyiért van Offiszünk, amennyiért a Svájciaknak. Ja nem ott olcsóbb, mert nem eurozóna. https://office-watch.com/2018/office-365-home-least-expensive-global-prices/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!