Roma fiatalok fordíthatják magyarra Amanda Gorman versét

2021. március 25. 10:38

A fekete költőnő versének lefordítását külföldön korábban már többeknek vissza kellett mondania.

2021. március 25. 10:38
null

Ősszel jelenik meg Amanda Gorman verseskötete az Open Booksnál Versek címmel – írja a Könyvesmagazin. A könyvben többek között olvasható lesz a The Hill We Climb c. költemény, amelyet a szerző Joe Biden amerikai elnök beiktatásán szavalt el. A vers azért is különös, mert korábban több fordítónak kellett visszamondania a fordítást, azon indokból kifolyólag, hogy nem feketék.

A megfelelő bőrszínű fordító, mint kihívás

Korábban írtunk arról, hogy a szerző által sajátkezűleg kiválasztott holland fordítónak is vissza kellett adnia a műfordítást, de a katalán nyelvű verzió is hasonló módon bukott el.

Az Open Books kiadó a fenti dilemmához kihívásként állt. Éppen ezért Bódis Krisztina író vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelyének roma fiataljaival készíti el a fordítást.

Képessé tétel

A kiadó kiemelte, hogy a fentivel fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a társadalmi szolidaritás és a boldogulás eléréséhez szükséges egyenlő esélyek megteremtése Magyarországon közös felelősségünk, amiben a művészeknek jelentős szerepe van. Mint mondták, a fordítási projektben az alkotás a „képessé tétel” (empowerment) eszköze.

Hozzátették, hogy „Az alkotás olyan tevékenység, amely erősíti az autonómia élményét, értéket teremt, egyúttal a kirekesztett társadalmi csoportok, valamint a különböző identitások emancipációját szolgálja”.

Kép forrása: Patrick Semansky / AFP

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rovan
2021. március 26. 04:58
Ne tegyék. Ne bolygassák vele a magyar-roma együttélést, ami senkinek nem tenne jót.
rovan
2021. március 26. 04:55
Ezzel ugye tudják mit vállalnak? Teljes szövetséget a csalással nyert Biden kormányzattal.
kingsjewel
2021. március 26. 01:54
Amúgy is, a magyar egy 'fehér nyelv'. Fordítsák lovárira.
kingsjewel
2021. március 26. 01:52
De hát a cigány sem néger. Vagy a 'barna' már ok, az fordíthat 'feketét'? Négert nem négernek kellene akkor fordítania? Á, de nem a fehérek ellen van ez az egész, dehogy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!