Megnyerni a félrevezetett dolgozók bizalmát: Horthy Miklós halálhíre a hazai lapokban

2021. február 09. 08:00

Hatvannégy esztendeje halt meg a portugáliai Estorilban Horthy Miklós, Magyarország korábbi kormányzója. A Mandiner megnézte, hogyan tálalták halálhírt a korabeli újságok 1957-ben, pár hónappal a forradalom után.

2021. február 09. 08:00
null
Sal Endre
Sal Endre

A Magyar Szocialista Munkáspárt lapja, a Népszabadság – amely egy évvel korábban, az '56-os forradalom alatt lépett a Szabad Nép örökébe – a 9. oldalon talált helyet Horthy halálhírének. Tegyük hozzá, a központi akaratnak megfelelően, hiszen ilyen kényes témák esetében mindig kikérték a pártközpont véleményét, legtöbbször pedig fentről jött az utasítás, az oldalszám meghagyásával.

A 25 soros beszámoló szerint

A Horthy-rendszer abban a vérfürdőben született, amelyet 1919-ben az antant-hatalmak segítségével uralomra jutott ellenforradalom rendezett.” A nekrológnak nehezen nevezhető írás arra is kitér, hogy „a legutóbbi ellenforradalmi események idején Horthy újra jelentkezett, ismét szeretett volna szerepet játszani a második ellenforradalom általuk remélt új rendszerében”.

Egy beszédes cím a Népakaratból. Horthy halálát csupán néhány sorban közölték ugyanekkor. Fotó: Arcanum/Népakarat

A 9. oldalon szerepelt a halálhír, míg a címlapon öles címbetűk hirdették: „Az önköltség csökkentésével tegyük nyereségessé a termelést, hárítsuk el teljesen az infláció veszélyét.” Ugyanitt az „Az újpesti kommunisták lelkes aktívaértekezletének” részleteiről is beszámolt a lap, a 3. oldalon pedig Marosán György egyoldalas cikke várt az olvasókra, amelynek már a címe is beszédes: „A munkásegységről.”  Az 5. oldalon aztán az ellenforradalom rémségeiről írt az újság, megállapítva,

A második legfontosabb lap, a szakszervezet kiadványa, a Népakarat is teljesítette az utasítást, a 8. oldal alján, mindössze 9 sorban intézte el Horthy halálát. Itt már nem fűztek egyéni kommentált a halálhírhez, hanem az AFP szűkszavú jelentését hozták le. Nem mellékesen a Horthy-halálhír fölé a „Több éttermet Budának” cím írás került.

Horthy Miklós (középen) a portugáliai száműzetésében halt meg 1957. február 9-én. Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

A címlapon egy kormányhatározat volt a vezető írás, no meg egy beszédes cím: „A külföldre távozott személyek lakáskijelentése.” Az '56-os forradalom aztán a belső oldalakon is visszaköszön, az írás címe pedig határozott iránymutatást adott: „Az egyik legfontosabb feladat: erőt szegezni szembe az ellenforradalommal. Felvilágosító szóval megnyerni a félrevezetett dolgozók bizalmát.”

A vidéki lapok többségébe nem került be Horthy Miklós halálhíre, ám ha valamelyikbe igen, ott is az AFP rövid közleményét hozták, eldugva valamelyik belső oldal aljában. A délután megjelenő, nagy példányszámú Esti Hírlapból (a levert 56-os forradalom után döntöttek arról, hogy kell egy könnyedebb stílusú napilap is, így indították útjára decemberben) például senki sem értesülhetett a kormányzó haláláról.

De minek is, mikor a címlapon ott volt a „legfontosabb” hír: „Tehéncsempészeket fogtak az osztrák határon.”

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2021. február 09. 10:34
Az ocsmány vörösök legfőbb tulajdonságai, hogy szünet nélkül lopnak, csalnak, hazudnak.
turáni sólyom
2021. február 09. 09:53
vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr talpra állította a magyar nemzetet Trianon után. A magyar származásúak végre arányszámuknak, a többségnek köszönhetően lehetőséghez jutottak. 1928-ra már - területarányosan - 14%-al felülmúlta a gazdasági teljesítmény az 1913-ast. 1938-ig Nyugat-Európával azonos ütemben fejlődött. (erről Ablonczy Balázs is ír az: "Ismeretlen Trianon"-ban Az Antant tiltása ellenére fejlesztette a Királyi Honvédséget. 24 év alatt jött létre a szegedi, pécsi, debreceni Egyetem. Ezalatt a diplomások száma megsokszorozódott. A Magyar Cserkészszövetség fővédnöke volt. 514 gyerek keresztszülői megtiszteltetését vállalta. Közel 24 éves kormányzása alatt a vagyona nem gyarapodott. Parancsára 1944 júliusában a Magyar Királyi Hadsereg 1.sz. Páncélos Hadosztálya, Koszorús Ferenc vk.ezredes vezetésével megakadályozta a budapesti zsidóság deportálását. Egyedüliként, a németek által megszállt Európában.....! A magyar nemzet örökké hálás lesz emlékének!
zakar zoltán béla
2021. február 09. 09:52
Pyryke! Ferike felébredt már? De Misz ámor mámor hámor..........
56október
2021. február 09. 09:51
Ezek már akkor is hazudtak nappal is meg éjjel is. Akkor éppen Horthyról. A komcsikban talán egyetlen, amit értékelek: velük kapcsolatban nincs új a Nap alatt. Kiszámíthatóak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!