Piskorski: A Jobbik képmutató a magánrepülőző Szabó ügyében

2021. január 14. 11:27

A lengyel politikus szerint Gyöngyösi Márton részvétele Ukrajnában vitathatóbb, mint Szabó Balázsé a Közép-afrikai Köztársaságban.

2021. január 14. 11:27
null

A Mandiner is megosztotta a hírt, miszerint Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő polgárháborús országban megfigyelőként vett részt, de semmit sem közölt a párttal. A Jobbik emiatt felfüggesztette, de a képviselő ezt nem fogadja el.

Mateusz Piskorski a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Jobbik vezetői felfüggesztették Szabó Balázs párttagságát. A lengyel politikus emlékeztetett: a Közép-afrikai Köztársaságban lezajlott választáshoz képest sokkal vitatottabbak azok a voksolások, amelyeken Gyöngyösi Márton vett részt megfigyelőként. A jobbikos politikus korábban a Krímben, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban végzett választási megfigyelést – írja a portál.

Hozzátették: Mateusz Piskorski rövid közleményben reagált a Magyar Nemzetnek Szabó Balázs jobbikos újpesti önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztésére. Mint ismert, erre azután került sor, hogy a Hvg.hu megírta: Szabó Balázs egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén választási megfigyelőként utazott ki a Közép-afrikai Köztársaságba. Az eset amiatt is érdekes, hogy Szabó ebből egyébként nem csinált titkot: amellett, hogy az Instagram-oldalán is posztolt az útról, hosszú cikkben írt róla a Moszkvatér.com blognak is – írja a Magyar Nemzet.

Piskorskinak személyes élményei vannak Gyöngyösi donyecki részvételéről

Legmélyebb csodálkozásomat szeretném kifejezni a Jobbik vezetőinek nyilatkozatai láttán, amelyek a misszió kritizálásával a legnagyobb fokú képmutatásról tesznek tanúbizonyságot” – írta Mateusz Piskorski. Kifejtette: „Tökéletesen emlékszem, hogy személyesen találkoztam Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallottam, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot, valamint a Luhanszki Népköztársaságot, valamint azt a döntést is, hogy a Krím egyesüljön Oroszországgal. Mindezek sokkal vitatottabb események voltak annál, minthogy valaki választási megfigyelőként legyen jelen a Közép-afrikai Köztársaságban”.

Piskorski kiemelte: egyes magyarországi médiumok az ő nevét is összefüggésbe hozták a Közép-afrikai Köztársasággal, ám ő nem tagja olyan, nem kormányzati szervezeteknek (NGO), amelyek a választást szervezték. Állította: sosem járt a közép-afrikai államban, a választásokról szólva pedig kiemelte, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió elismerte azok végeredményét. Piskorski azt is közölte a Magyar Nemzettel, hogy őt sosem vádolták meg kémkedéssel. A lap azonban úgy tudja, hogy ennek gyanújával került őrizetbe. Piskorski emlékeztetett arra is, hogy az ENSZ emberi jogi munkacsoportja is foglalkozott az ügyével, amely szerinte megállapította, hogy elnyomták a véleménye hangoztatása miatt. A Magyar Nemzet által fellelt dokumentum szerint a munkacsoport arra szólította fel a lengyel kormányt az ügyben, hogy engedjék szabadon a politikust.

Piskorski és Kovács Béla

A lap közölte: Mateusz Piskorski korábban Kovács Béla ügyében került a sajtó fókuszába. A két politikus jó viszonyt ápolt egymással, és mindkettejüket kémkedésért tartóztatták le, a később KGBéla néven elhíresült Kovács ellen azonban vádat is emeltek. Gyöngyösi Márton pedig korábban valóban részt vett a krími népszavazáson megfigyelőként, amelyről a Jobbik pártlapja szerint azt mondta, hogy „a Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást”, valamint kiemelte: a referendum legitim és eredményes volt. A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság 2014-es vezetőválasztásán Gyöngyösi szintén választási megfigyelőként volt jelen, a politikust emiatt kitiltották Ukrajnából. Az eset idején a politikus az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke volt – írta meg a Magyar Nemzet.

(Magyar Nemzet)

A fotón: Gyöngyösi Márton, MTI/Kovács Tamás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2021. január 14. 18:01
Van egy bája, hogy orosz, nyugat-európai és amcsi ügynökszervezetek lépnek egységre, kérem. Kínával mizu?
villogókékfog
2021. január 14. 14:31
"A jobbikos politikus korábban a Krímben, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban végzett választási megfigyelést – írja a portál." Most kell ezt a zsák szart feljelenteni mindenhol az eu-ban, ahol csak lehet! Komolyan mondom, így is sokat ártott és szünet nélkül mást sem tesz. KGBéla ügyet kell csinálni belőle. Még hitelesebb is, mint az aszott pofájú, húgyfoltgatyás debil.
Andreas
2021. január 14. 14:12
A Jobbik tele van orosz kémmel.Gyöngyösi tutira az.
Kristály
2021. január 14. 14:04
Akkor nem csoda hogy ilyen ellenséges Ukrajna velünk .Ez az az ember aki a szemedbe szépeket mond hátulról meg leszúr . na ezek az emberek nagyon veszélyesek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!