Az Unió Tanácsa elfogadta a Közös Agrárpolitika szabályait rögzítő átmeneti rendeletet

2020. december 23. 11:05

Győzött a józan ész, két év átmeneti időszak következik a Közös Arárpolitikában – fogalmazott Nagy István agrárminiszter.

2020. december 23. 11:05

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a Közös Agrárpolitika 2021-es és 2022-es évekre vonatkozó szabályait rögzítő átmeneti rendeletet. A jogszabály lehetőséget biztosít az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások jelenlegi formában történő továbbvitelére a következő két évben, valamint az Európai Helyreállítási Alapból közvetlenül a mezőgazdaságra fordítható források 2021-től történő igénybevételére – nyilatkozta az MTI-nek Nagy István agrárminiszter szerdán.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság egy éves átmeneti időszakot javasolt az új agrártámogatási szabályok alkalmazására átállás előtt, amely nyilvánvalóan nem lett volna elegendő felkészülési idő sem a gazdálkodóknak, sem a támogatási rendszert működtető intézményrendszernek. Ez pedig óriási gondot okozott volna mind az európai, mind a magyar mezőgazdaság számára. Nagy eredmény, hogy a tagállamok egységes kiállásának köszönhetően sikerült jobb belátásra bírni az Európai Bizottságot, így két év áll rendelkezésre a 2023-ban induló új Közös Agrárpolitikára való felkészülésre. 

Emellett fontos eredmény, hogy a koronavírus okozta válsághelyzet hatásainak mezőgazdasági ágazatban történő kezelésére Magyarország számára az Európai Helyreállítási Alapban rendelkezésre álló több mint 107 milliárd forintnyi plusz forrás felhasználása már 2021-ben megkezdődhet – tette hozzá a miniszter. Az elmúlt bő egy év tárgyalásainak eredményeképp elfogadott rendelet garantálja mind a közvetlen támogatások, mind pedig a vidékfejlesztési támogatások  jelenlegi szabályok szerinti, kiszámítható módon történő továbbvitelét, de már az új uniós költségvetés terhére. 

Kiemelt siker, hogy a tanácsi álláspontba magyar kezdeményezésre bekerült az elsősorban állattartó ágazatok számára segítséget nyújtó, magyar költségvetésből finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelének lehetősége. Az Európai Bizottság meg akarta szüntetni ezt a támogatási formát, azonban a Visegrádi Négyek közös fellépésének köszönhetően sikerült elérni, hogy e támogatási forma a jelenlegi szinten legyen folytatható a 2021-es és 2022-es évben is. Ennek következtében továbbra is lehetőség lesz nemzeti forrásból támogatni a húsmarha, az anyatehén, az anyajuh, a tejelő szarvasmarha vagy éppen a dohány ágazatot – emlékeztetett az agrárminiszter.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
longobárd
2020. december 23. 19:59
egyébként nagy jövőt látok az un. mezőgazdaságban, azért irom hogy ugynevezett, mert összetettebb tevékenység ez mint sokan gondolják
longobárd
2020. december 23. 19:53
65Ha,ebből 5 ha öntözött szf kertészet, meg lehet belőle élni, szezonális an intenziv munkával. Valódi urammal sok vitám lenne, van ugyan igazsága is, de hosszu fejtegetésre most nincs kedv
kulakman
2020. december 23. 17:09
Nos kedves-nem kedves , nem kívánt rész törlendő, aki hozzászólt írja ide hány hektáron gazdálkodik ! Rögtön az első beírás után én is beírom a családom területét, ha nem lesz egyetlen beírás akkor olybá veszem , hogy csak szájkarate folyik!
Da Vinci
2020. december 23. 14:41
Majd jön még a Parlament, hogy ,,nem jó,, Donáthal meg Botmixerrel az élen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!