Százhúsz év magyar filmtermése a Filmión – Káel Csaba a Mandinernek

2020. november 25. 11:06

Kultúrtörténeti pillanatnak nevezte Káel Csaba a Nemzeti Filmintézet új internetes filmtárának, a Filmionak az elindítását múlt heti sajtótájékoztatóján. Az új magyar streaming felületen keresztül mostantól elérhetők a közelmúlt nagy magyar mozisikerei a Valami Amerikától A Viszkisen át az Oscar-díjas Saul fiáig, de a korábbi klasszikusok várva várt darabjai is, mint a Hyppolit, a lakáj, A tizedes meg a többiek, A tanú, a Körhinta, a Régi idők focija, a Megáll az idő, vagy akár a Szamárköhögés. „Nagyon fontos, hogy a fiatalok minél több magyar filmet érjenek el, hiszen így tudhatják meg, hogy kik is valójában. A film teszi ugyanis a legjobban átélhetővé az identitásunkat” – mondja lapunknak a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Káel Csabát az „új magyar Netflixről” kérdeztük.

2020. november 25. 11:06
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Megáll az idő (1982)

Mostanában többnyire az SZFE-s történések miatt keresték önt, pedig mint a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos egészen másra kapott megbízás. Most itt a Nemzeti Filmintézet által életre hívott Filmio filmtár: szükség volt már erre?

Égető szükség volt már rá, hiszen, ha megnézzük a világ mozgóképiparainak és ágazatainak változását, láthatjuk, milyen óriási igény van a streamingszolgáltatásokra. A letölthető tartalmak iránti érdeklődés elképesztően megnövekedett, az online tartalomfogyasztás megkerülhetetlen lett a filmforgalmazásban, így az efféle platformok fejlesztése a világon mindenütt nagyon előrehaladott. Az igény a járványhelyzet miatt pedig még tovább nőtt, hiszen a mozik zárva vannak.

Fontos, hogy a magyar filmek iránti érdeklődést ebben a helyzetben is fenntartsuk.

Tehát megszületett a „magyar Netflix”?

Van egy másik indok is a háttérben: sajnos a hazai gyártású filmek számára kevés mozi áll rendelkezésre. Egyrészt a nagy multiplexek, a plázamozik elsősorban a hollywoodi típusú filmcsomagok számára lettek kitalálva, ezek a filmek nagy nemzetközi hírveréssel, sztárokkal és elképesztő marketinggel együtt érkeznek a mozikba. Ezeket a legegyszerűbb befogadni, a nagy promóciós háttér miatt nem kell plusz energiát belerakni. A magyar filmek sajnos nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, egyetlen magyar alkotás sem tudja felvonultatni ezt a marketing arzenált. A Nemzeti Filmintézet az elmúlt fél évben kidolgozott egy új rendszert, amelyben a magyar filmek promócióját sokkal eredményesebben lehet támogatni. Ha a Nemzeti Filmintézet letette egy film gyártása mellett a voksát, onnantól kezdve egészen a befejezésig folyamatos marketinggel szeretnénk végig kísérni az alkotásokat.

Káel Csaba

Annak ellenére, hogy elképesztően gazdag 120 évet tudhatunk magunk mögött, a mostani fiatalok mégis szinte csak hollywoodi filmeket fogyasztanak. Miért nem nyitottak a magyar alkotásokra?

Keveset hallanak róluk. Egy hollywoodi film jó pár hétig megy a mozikban, a magyar filmek nagy része elég hamar lekerül a műsorról. Mivel nincsenek úgy beharangozva, mint az amerikai vetélytársaik, jóval kevesebben mennek el rájuk. Sokan szembesülnek azzal, hogy szerettek volna megnézni egy magyar filmet, de nem tudták, mert már levették a műsorról. Ebből a szempontból is nagyon lényeges a Filmio. A magyar nemzeti mozgóképkincset fogja össze és teszi elérhetővé egy korszerű platformon. Olyan alkotók találhatók meg rajta, mint Kertész Mihály világhírű rendezőnk, vagy azok a színészlegendák, akik végig kísérték az életünket. Minden nemzedék úgy viszonyul a maga színészeihez, mint saját ismerőseihez.

A filmművészetnek van egy olyan küldetése is, hogy kapcsolatot teremt az identitásunkkal.

Hogy miként éltek a szüleink, nagyszüleink, mi történt velük. A film teszi mindezt legjobban átélhetővé. Ebből a szempontból különösen fontos, hogy a fiatalok minél több magyar filmet érjenek el, hiszen így tudhatják meg, hogy kik is valójában. Mivel ez a filmtár hétről hétre gyarapodni fog, így összeköti majd a múltat és a jelent, és a jövőbe mutat. Ez a hatalmas mozgókép-kincs végre közkinccsé válik.

Olyan filmek is lesznek fent, amelyet sosem játszottak a mozik?

Igen, számos fontos dokumentumfilm, izgalmas rövidfilm és televízióra készült alkotások is elérhetők lesznek. Nem is beszélve a XXI. század „nagyregényeiről”, a virágkorukat élő sorozatokról. Ez utóbbiak kifejezetten a streamingszolgáltatással találják meg az utat a nézőkhöz;

a Filmintézet támogatásával jelenleg 19 sorozattervet fejlesztenek a magyar alkotók.

Fábri Zoltán: Körhinta (1955)

A közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezés ez, és most a V4-ek felé is kiterjesztenék az ötletet. Hogyan fog ez működni?

Első körben a filmarchívumokat szeretnénk összekapcsolni. Közép-Európa legnagyobb filmarchívuma a magyar. Először a régebbi filmek kapcsán indítjuk az együttműködést, erről már tárgyalunk. Utána szeretnénk jó pár koprodukciót készíteni, amelybe nem csak a V4-ek, hanem a közép-európai országok is beszállnának. Végül pedig szeretnénk új filmek kapcsán is tárgyalni velük. Számunkra az is kiemelten fontos, hogy egy-egy régebbi Menzel- vagy Wajda-klasszikust is – amit itthon nagyon szeretnek az emberek – elérhetővé tegyünk. Ezek is hozzátartoznak a mi közös közép-európai történelmünkhöz, a Filmio ezt a hiányt is pótolhatja.

Sajnos nem csak a magyar filmeket nem látják a fiatalok, hanem ezeket a fontos közép-európai alkotásokat sem.

Ez pedig szintén az identitásunk része, hiszen nem csak a történelmünk vagy a kulturális hátterünk, de a jövőnk is összekapcsolódik. Ez a térség a közös otthonunk.

Pár napja startolt el a filmtár. Hogy sikerült az indulás? Milyenek voltak az első visszajelzések?

Nagyon sikeres volt. Fantasztikus visszajelzéseket kapunk mindenhonnan. Természetesen az ilyen rendszerek indulásakor mindig megjelenik a technika ördöge, de folyamatosan dolgozik a csapat a háttérben. A Filmiót folyamatosan fejlesztjük, a minap jött ki például az iOS alkalmazás.

Már évek óta restaurálják, újítják fel a kópiákat. A rövid kis beharangozó videójukban gyerekkori mese-és filmélmények részletei villantak fel egy-egy kép erejéig gyönyörű kiadásban. Hogyan kell elképzelni egy ilyen felújítási folyamatot?

Nagyon lényeges, amit kérdez, mert a Filmio a legjobb minőségben kívánja a nézőkhöz eljuttatni a tartalmakat. Pontosan azért, mert korábban kalózfelvételeken, VHS-en vagy DVD-n keresztül elég rossz minőségben voltak elérhetők. Fontos, hogy azokat a régebbi tartalmainkat rakjuk föl, amit a Filmintézetben működő Filmarchív a Filmlaborral közösen felújított. Egy ilyen felújítási munka komoly dolog, mert a film sérülékeny hordozó. Sok karc és kosz rakódik rá.

Gyakorlatilag szinte kockánként, képenként restaurálják a szakemberek ezeket a kópiákat.

Kiszedik a karcokat és a szennyeződéseket, visszaállítják a színhelyességét, felújítják a hangot, majd az egész egy digitális formátumba áll össze, és így kerül föl. Nagyon klassz élmény ezeket a régi filmeket ma is élvezhető minőségben látni.

Rengeteg lehetőség rejlik ebben a platformban.

Kevés szó esik arról, pedig hiánypótló az is: a Filmióval egy korszerű oktatási eszközt is létrehozunk. Hiszen ez a tanárok számára is lehetőséget biztosít, egy-egy választott filmet most már könnyen meg tudnak mutatni a diákoknak. Közben készülnek az oktatási segédanyagok is.

Ez az első olyan tár, ahol így egyben megtalálhatók a magyar filmek. Ha jól tudom, egyéb érdekességek is felkerülnek a filmeken kívül.

Már az is csodálatos, hogy a filmek eredeti moziplakátjaik fogadnak a nyitóoldalon. Gyakran nem is nagyon emlékszünk a filmek moziplakátjaira, pedig ez is egy bámulatos gyűjtemény!

A magyar filmekhez kapcsolódó kiváló grafikai munkák szintén az elmúlt 120 év csodás lenyomatai.

Emellett, ha az ember kiválaszt egy filmet, extra tartalmakat is láthat – standfotókat, werkfotókat, werkfilm-részleteket, rendezői kommenteket –, hasonlóan egy DVD kínálatához. Folyamatosan zajlik a tartalmi és a technikai fejlesztés.

A filmintézet tárgyal a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes archívumának átvételéről is. Ezek színházi előadások is lesznek, vagy csupán filmek?

Előadások nem, csak vizsgafilmek. Jó pár neves alkotónk ott kezdett az egyetemen, jó lenne az ő korai munkáikat is elérhetővé tenni, erre most végre van lehetőségünk. Lesznek köztük rövidfilmek és dokumentumfilmek is. Nagyon izgalmas tartalmakkal várjuk a közönséget!

 

Fotók: Földházi Árpád, Nemzeti Filmintézet, Filmio

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. november 26. 10:31
Háát én direkt örülök annak. hogy az ilyen "bazzdmegozó" "kapázó" mucsizoltán féle jancsós filmszarokat nem ismerik s nem is nézik. Persze az is igaz, hogy közbe olyan MAGYAR FILMCSODÁKAT sem ismernek, mert nem nézik, nem látják mint Huszárik Zoltán Szindbád-ja, Fábry Zoltán Körhintá-ja, Makk Károly Szerelem-je vagy éppen Szabó István Apá-ja vagy Szerelmesfilm-je. Az is igaz, hogy az általam hiányoltak már régebben készültek, de persze emlithettem volna még MINDENEKELŐTT(!!!) Szőcs István: "Emberek a havason"-ját is akár--amiről még annyit sem tudnak, mint esetleg a Szindbád-ról--véletlenűl tudnakl!
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 25. 14:38
Legeslegjobb nemzeti-orbánista filmek: 1. Honfoglalás 2. Mogyorók bejövetele 3. Lovasíjász 3. 4. Magyar vándor 5. Hídember vs. Mohács
popzene
2020. november 25. 14:04
NERflix mutyi
egynick
2020. november 25. 13:26
Most megállították az időt. De a magyar filmművészetet legalább hanyagolja a jobboldal. Ha már ennyit ártottak. A film rendezőjét ki meetoozták jobbról kb. egy éve. Ez csak előszele volt, hogy az SZFE-ről is távozott Gothár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!