Matovic: A visegrádi négyek vezető szerepet vállalhatnak több uniós témában

2020. szeptember 11. 19:16

A kormányfők tárgyaltak a Kínával és Törökországgal fennálló kapcsolatok „stratégiai megközelítéséről” is, valamint a V4-ek és Kína közötti üzleti kapcsolatok javításáról.

2020. szeptember 11. 19:16

A visegrádi országcsoport vezető szerepet vállalhat néhány, az Európai Uniót foglalkoztató témában – jelentette ki Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken Lublinban a V4-es kormányfői csúcstalálkozó végén tartott közös sajtóértekezleten. A szlovák kormányfő szerint ilyen Fehéroroszország ügye is, ebben Lengyelország a jelenlegi helyzetben vezető szerepet tölt be a visegrádi csoportban. A szlovák kormányfő utalt arra, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozón bemutatta visegrádi kollégáinak a fehéroroszországi helyzet ügyében kidolgozott „stratégiai javaslatot”.

Matovic a koronavírus-válságról szólva rámutatott: nagyon fontos, hogy „megnyerjük ezt a csatát”, mert a V4-es országok nem engedhetnek meg maguknak további gazdasági veszteségeket, olyanokat, amilyeneket a járvány első hulláma során elszenvedtek. „Tudom, hogy Lengyelország nemrég ünnepelte a Szolidaritás független szakszervezet létrejöttének évfordulóját. A volt kommunista országok összes lakója nevében szeretném megköszönni a lengyeleknek, hogy bátrak voltak, felemelték a fejüket, és megmutatták a többi országnak, hogyan lehet szembeszállni a kommunizmussal és szocializmussal. Ennek köszönhetően lehetünk ma szabadok. A Szolidaritás valamennyiünk számára a gonosszal folytatott küzdelem alapja lett” – mondta Matovic.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 13. 08:22
Lassan beérik Orbán politikája a Közép-Európai együttműködés terén. Évekig egyedük tolta a V4-projektet, de érdemes volt. Ma már a V4 hatékony ellensúly az eszement nyugati bolsevista nyomulással szemben. Remélem, előbb-utóbb ez a térség kiválik a posványba fulladó nyugati unióból, és létrehozza saját, 6-8 országból álló közösségét.
Dokker
2020. szeptember 12. 08:03
Hajrá V4, meg kell ragadnunk a történelmi alkalmat a közös jövő következetes építésében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!