Agrárminiszter: A gazdáknak védelemre van szükségük az agrárpiaci válsághelyzetben

2020. szeptember 02. 09:33

Nagy István szerint ehhez elsősorban a gazdák jövedelembiztonságát kell garantálni, amelyben kulcsszerepet játszanak az uniós területalapú támogatások.

2020. szeptember 02. 09:33

A koronavírus-járvány egyértelműen megmutatta, hogy az európai polgárok szemében felértékelődött az élelmezésbiztonság kérdése. A magyar gazdákra a nehéz helyzetben is lehet számítani, hiszen még a rendkívüli körülmények között is biztosított a magyar emberek élelmiszer-ellátása – mondta Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek keddi informális ülésén Koblenzben.

Az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németország meghívására az uniós agrárminiszterek a koronavírus-válság mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatásainak tanulságait vitatták meg informális ülésükön. A magyar tárcavezető kiemelte, hogy a vírus kirobbanása óta a korábbinál is fontosabbá vált a lakosság biztonságos élelmiszerrel történő ellátásának igénye. A válság egyik legfőbb tapasztalata, hogy javítani kell az ágazat ellenálló-képességét.

Nagy István szerint ehhez elsősorban a gazdák jövedelembiztonságát kell garantálni, amelyben kulcsszerepet játszanak az uniós területalapú támogatások. A versenyképesség növelésében pedig a vidékfejlesztésen keresztül megvalósuló beruházási támogatások jelentik majd a prioritást. A szállítási láncok átmeneti megszakadása megmutatta, hogy az olcsón, nagy tömegben előállítható alapélelmiszer biztosítása mellett a helyi ellátási láncok megőrzése is kiemelt jelentőségű. Ezért a helyi termelés és ellátás fennmaradását a jövőben is biztosítani kell, amely hozzájárul az EU élelmiszer-ellátásának függetlenségéhez is - hangsúlyozta a miniszter.

A Közös agrárpolitikára vonatkozó tárgyalások az új uniós költségvetés elfogadását követően új szakaszba lépnek a következő hónapokban. Magyarország olyan szabályozás elfogadásában érdekelt, amely a lehető legegyszerűbben teszi lehetővé, hogy a magyar gazdák megkapják az őket megillető uniós támogatásokat - tette hozzá a minisztérium közleménye.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2020. szeptember 02. 11:33
Ha azért kell őket támogatni, hogy lehessen mit enni adni azoknak akik már annyira elszegényedtek, hogy alig jut valamire, akkor rendben. Sajnos valószínűleg megint a földbárók járnak jól, a többség meg majd fogyózik a folyamatosan emelkedő árak miatt...
3M..
2020. szeptember 02. 11:23
Már így is országosan, 2000 kulák lett milliárdos a brüsszeli pénzekből. Még több pénzt akarnak Brüsszeltől? Szebb Jövőt!
Rémisztő Képződény
2020. szeptember 02. 09:41
Nincs itt baj mert 1000 Ft egy kiló alma!
Határ Győző
2020. szeptember 02. 09:40
De csak a 100 hektár felettieknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!