Mi folyik Ferencvárosban? – Bácskai Jánost kérdeztük

2020. július 03. 11:25

Számos vitától és zajos botrányoktól volt hangos a ferencvárosi politika a tavalyi választásig – és azóta is ez a helyzet. Megkerestük a kerület előző és jelenlegi vezetőjét, hogy reagáljanak a vitás ügyekre. Szó lesz itt a bezárt piacról, a még meg nem érkezett takarítógépről, üres dossziékról, egy titkos ajtóról, amelynek vagy van kilincse, vagy nincs, a Facebook-kormányzásról, a politikai ellenfél lehülyézéséről, és Suzyról, a passzivistáról. Bácskai János válaszait olvashatják.

2020. július 03. 11:25
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A kilencedik kerületben ősszel az ellenzéki pártok (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) által támogatott Baranyi Krisztina győzött az addig regnáló Bácskai Jánossal (Fidesz-KDNP) szemben, így Baranyi Krisztina, a kilencedik kerület új polgármestere jelentős többséget tudhat maga mögött a képviselő-testületben.

De hol tart most Ferencváros? A kerület régi és mostani vezetőjét kérdeztük meg, hogy értékeljék az eltelt időszakot – valamint egymás munkáját és kijelentéseit. Alább Bácskai János válaszait olvashatják.

***

Hogyan látja Bácskai János a ferencvárosi önkormányzat mostani munkáját? „A polgármesterség nagyon szép, de egyben kemény munka is, az én időszakomban évi hatezer ügyben kellett döntést hoznunk. Most viszont nem hallom, látom, hogy nagyon hullana a forgács, a tudomásom szerint a jelenlegi városvezetés jó, ha ennek a számnak a harmadát intézi el. Inkább Facebook-kormányzás folyik, csak az értesül az eseményekről, hírekről, aki követi a közösségi portált. Úgy tűnik fel, Baranyi Krisztinának az az ars poeticája, hogy ha olvasod a Facebookot jól jársz, ha nem, vess magadra” – mondja a korábbi kerületvezető.

Baranyi őszi választási programjának megvalósulásáról Bácskai azt mondja: „Gyakorlatilag egyetlen kampányígéretét sem tartotta be Baranyi Krisztina. Ebből hármat emelnék ki, pedig több van. Nem szelik át keresztül-kasul takarítógépek Ferencvárost, nem vettek egyetlen újat sem, pedig rendes, tiszta Ferencvárosról beszélt. Nem lett olcsóbb a parkolás, holott ezt korábban gyakran elmondta. S nem lehet őt elérni, nem lehet vele beszélni, annak ellenére sem, hogy nyitott hivatalt vizionált, mert nincs fogadóórája.”

És mit gondol az átláthatóságról a korábbi polgármester? Szerinte Baranyi Krisztina az elmúlt években mindig arra hivatkozott, hogy a transzparencia, a nyitottság mennyire fontos dolog a politikában. „Ehhez képest több mint fél éve nem működik normálisan a kerületi honlap, innen sem nagyon lehet megtudni, hogy mi történik az önkormányzatban, a hivatalban, és például nincsenek fenn az új vezetés által megkötött szerződések, ami pedig rendkívül fontos lenne.”

Megkérdeztük a piacbezárásokról is a volt kerületi vezetőt: szerinte a járványra hivatkozva úgy zárták be a József Attila-lakótelepen működő termelői piacot, hogy erről nem szóltak sem a termelőknek, sem a vásárlóknak, így nagy zavar támadt. „Baranyi Krisztina arra hivatkozott, hogy drágán működik a piac, ezért húzatta le a rolót. Holott közismert, erről szakértők is nyilatkoztak, hogy a nyitott terekben sokkal kisebb a fertőződés veszélye, nagyobb biztonságban vannak az emberek, így nagyon indokolt lett volna a nyitvatartása.”

Ferencvárosban számos politikai vita robbant ki a korábbi kerületi vezetés munkája kapcsán. Mit mond most erről Bácskai János? „Mára már feltételezhetően Baranyi Krisztinának is kiderült, hogy azok a hisztérikus vádak, amelyekkel a választás utáni napokban kürtölte tele a sajtót, mind megalapozatlanok voltak. Ilyen például az, hogy nem adtuk át normálisan az ügyeket, s ezt üres dossziékkal illusztrált tévéfelvételeken, fotókon próbálta bemutatni. Egyébként valóban voltak ilyen dossziék, de ez azt bizonyította, hogy azok ügyek el lettek intézve, ráadásul a digitális iktatás korában sokkal kevesebb papírra van szükség. Rejtett ajtóról is fantáziált, arra utalva, hogy én az irodámból azon keresztül tudok elmenekülni vagy titkos helyre távozni. Holott az egy nem használt ajtó, nincs is rajta kilincs, egy szekrényt állítottunk elé, de feleslegesnek tartottam befalaztatni. Egyébként meg egy olyan helyiségbe nyílik, ahol négyen dolgoznak. Azt is mondta Baranyi, hogy ezerrel folyik az iratmegsemmisítés, ami szintén nem volt igaz, de felettébb érdekes, hogy azokban a napokban megjelent a hivatal előtt egy kis furgon, rajta iratmegsemmisites.hu felirat. Nagy kérdés, hogy azt ki rendelte oda, mert én ugyan nem.

S hogy miként alakul a feljelentések és a büntetések ügye? Bácskai János erre azt válaszolja: „Súlyos közbeszerzési visszaélésekről, lakásügyekről, parkolási botrányoktól zengett a választás idején az ellenzéki sajtó, és tömeges feljelentéseket helyezett kilátásba Baranyi Krisztina már hosszú évek óta. Ezzel szemben az a helyzet, hogy az én időszakom alatt összesen két közbeszerzéssel kapcsolatos büntetést kaptunk, az egyik 400 ezer, a másik 100 ezer forintról szólt, ami nagyon kis szabálytalanságra utal. Nem igaz az sem, hogy fideszeseknek adtunk kedvező feltételekkel lakásokat, és épp nemrég írta meg egy portál, hogy a 444.hu cikksorozata a ferencvárosi parkolási rendszerről mennyire manipulatív volt és tele volt hazugságokkal. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az adóhatóság is kiadott egy állásfoglalást arról, hogy a parkolójegyek megfeleltek a jogszabályi követelmények, holott korábban tele volt az ellenzéki média azzal, hogy ezek a jegyek teljesen alkalmatlanok parkolási célra. Tudomásom szerint egyébként egyetlen feljelentést sem tett ellenem Baranyi Krisztina. Nyilván rájött azóta arra, hogy ezek megalapozatlanok lennének.”

Keményen fogalmaz Bácskai utóda politikusai értékrendjéről és stílusáról: „Baranyi Krisztina hatalommániás, anarcho-szindikalista, nincs értékrendje, nem tiszteli a törvényeket. Időnként pedig előfordul, hogy lehülyézi a politikai ellenfeleit, mint azt tette a költségvetés vitájában Gyurákovics Andreával, a Fidesz frakcióvezetőjével, aki elmondta, nem ért azzal egyet, hogy a Fradi nem kap az önkormányzattól egyetlen fillér támogatást sem.”

Bácskai János az új polgármester koalíciós politizálásáról azt mondja: „Baranyi Krisztina úgy lett az előválasztás – vagy, ahogy én nevezem, »előfárasztás« – után polgármesterjelölt, majd később polgármester, hogy valójában egyik párt sem támogatta, legfeljebb az LMP-s Csárdi Antal. El is szokta mondani, hogy a választók elsősorban a személyére szavaztak, nem a pártokra, s inkább a civilekre támaszkodik, de mostanra velük is összetűzésbe keveredett, többek között a Haller park felújítása kapcsán. Ez meg is látszik a helyi pártokhoz fűződő viszonyán, állandó közöttük a konfliktus, ami a munka rovására megy. Baranyi Krisztina egyébként attól is fél, hogy megpuccsolja a Momentum. A kutyapárti alpolgármestere, a magát továbbra is passzivistának nevező Döme Zsuzsa, alias Suzy pedig most is úgy viselkedik, mintha csak viccelődni kellene a hivatalban. Volt, hogy lecserélte az önkormányzat címerében szereplő oroszlánokat kutyára, máskor Karácsonyék helyett az akcionista társaival meglocsolta a Kálvin téren a planténereket, s agitált a marihuána legalizálása mellett. A koalíció egyik DK-s képviselője pedig annyira komolyan veszi a munkáját, hogy nem is lakik Budapesten, Szegeden él, s jellemző, hogy még csak nem is járt azon a lakótelepen, ahol megválasztották. Baranyi Krisztina a fővárost irányító koalícióval is vitába keveredett, miután nem volt hajlandó Karácsony Gergely főpolgármesterrel és V. Naszály Mártával, a párbeszédes I. kerületi polgármesterrel frakciót alakítani, Baranyi ezért nem kapott egyébként bizottsági tagságot a budapesti önkormányzatban.”

***

A ferencvárosi vitás ügyek és a felmerült témák kapcsán megkerestük Baranyi Krisztina jelenlegi polgármestert is. Válaszait az alábbi cikkben olvashatják.
 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2020. július 03. 23:25
Bácskaitól besokallt Ferencváros, csakúgy mint anno Meggyes Tamástól Esztergom.
zsanett-kúnrum
2020. július 03. 19:51
Szerintem nemis hord bugyingót krisztike
Rugo
2020. július 03. 18:25
balliberális őrület: "Volt, hogy lecserélte az önkormányzat címerében szereplő oroszlánokat kutyára, máskor Karácsonyék helyett az akcionista társaival meglocsolta a Kálvin téren a planténereket, s agitált a marihuána legalizálása mellett. A koalíció egyik DK-s képviselője pedig annyira komolyan veszi a munkáját, hogy nem is lakik Budapesten, Szegeden él, s jellemző, hogy még csak nem is járt azon a lakótelepen, ahol megválasztották."
kbs_real
2020. július 03. 17:18
Itt a magyarázat, miért nyerhetett Baranyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!