Bódis: Az új modellel az egyetemek rugalmasabban reagálnak a kihívásokra

2020. május 18. 09:54

Egy önkormányzati típusú egyetemi irányítás jön létre, a döntéseket az egyetemeken felállított kuratóriumok hozzák meg.

2020. május 18. 09:54

Az alapítvány alapú fenntartás révén az egyetemek jobban tudnak reagálni a kor kihívásaira – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Bódis József hozzátette: a jelenlegi állami egyetemi rendszerben számos olyan probléma van, amelyeket költségvetési és vagyontörvényi kötöttségek, közbeszerzési nehézségek okoznak.

A felsőoktatási intézmények többségének régi vágya, hogy egy kevésbé kötött és szabályozott rendszerben tudjon dolgozni, az új modell által pedig előbb tudnak reagálni a környező gazdasági, társadalmi és nemzetközi kihívásokra, hallgatói és egyéb elvárásokra – közölte. A Budapesti Corvinus Egyetem már alapítványi fenntartásban működik – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az ott kialakított rendszer magánegyetemekre van szabva. A további modellt váltó egyetemek alapítványi fenntartói rendszerben működnek majd, de az átállás idejéig „köldökzsinórral” az államhoz lesznek kötve, azáltal hogy a hallgatók jelentős része állami ösztöndíjasként végezheti el tanulmányait – ismertette Bódis József.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. május 18. 10:48
A libsi-bolsi-nácik a béka s.gge alatt vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!