Karácsony: A fővárosban bővítik a hajléktalanszállókat

2020. március 18. 18:31

Arra is készülnek, hogy sátrakat állítanak majd fel, ahol el tudják különíteni azokat, akiket érint a járvány – mondta a főpolgármester.

2020. március 18. 18:31

Budapesten bővítik a hajléktalanszállókat és felkészülnek arra is, ha a koronavírus-járvány miatt karantént kell kialakítani hajléktalan embereknek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közvetített szerdai sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely arról beszélt: a hajléktalanok között különösen sokan vannak olyanok, akiket a járvány súlyosan érinthet, hiszen az átlagnál idősebbek és rosszabb az egészségi állapotuk, ezért a főváros a kormánnyal együttműködve bővíti „azokat a helyiségeket, ahol a hajléktalan embereknek szállást biztosítanak”.

Arra is készülnek, hogy sátrakat állítanak majd fel, ahol el tudják különíteni azokat, akiket „érint a járvány” – mondta. A főpolgármester szólt arról is: a budapesti regisztrált álláskeresők továbbra is ingyen utazhatnak a BKV járatain. Mivel pedig az ehhez szükséges, havonta kiváltandó igazolás beszerzése „sok személyes kontaktussal jár”, az előző hónapban kiállított igazolással is ki lehet váltani a havi bérletet. Megismételte, hogy csütörtöktől a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre. Hozzátette: mivel sokkal kevesebben használják a tömegközlekedést, a „kapacitás visszafogása” miatt nem lesz tömeg a BKV járatain.

Karácsony Gergely azt kérte: az idősellátásban, illetve az iskolák bezárása miatt a közétkeztetésben felmerülő kérdésekkel a lakosság a kerületi önkormányzatokat keresse meg. Azt is mondta: keresik a megoldást, hogy például a bérleti díj átütemezésével segítsék azokat a vállalkozásokat, amelyek a fővárostól bérlik üzlethelyiségüket és a forgalomcsökkenés miatt nehéz helyzetbe kerültek. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a fővárosi operatív törzs vezetője arról beszélt: Budapest vezetésének elsődleges feladata, hogy a közszolgáltatásokat, például a közvilágítást, az ivóvízellátást, a szemétszállítást, a közterületek takarítását biztosítsa a fővárosban.

Ezeket a közszolgáltatásokat biztosítjuk, amíg lehet” – fogalmazott, megköszönve az ezeken a területeken dolgozók munkáját. Megismételte, hogy a lomtalanításokat felfüggesztik. Hangsúlyozta: továbbra is probléma a védőfelszerelések hiánya, ezért – noha elvileg ez nem a főváros feladata – azon dolgoznak, hogy védőfelszerelést szerezzenek, és megvédjék a „fronton”, az egészségügyben dolgozókat.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
futon
2020. március 18. 20:25
Nem is tudom néha, hogy sírjak vagy nevessek... felháborító és végtelenül szánalmas egyben... sorolhatnám
nyugalom
2020. március 18. 19:57
Kéretik a sátrakat kizárólag a libsi-komcsi polgármesterek és tanácsadóik elé tenni! Böske, ágika, dettike, bangóné, stb. vegyék ki részüket, fogadják már be szegény hajléktalanokat sátrastól, fletóék, dobrev és bandája, vadai, vágó, mind!!!
nyugalom
2020. március 18. 19:54
A tél enyhe volt, sokan nem mentek be a szállásokra, most is van bőven, nem használják ki! Sátrak? Láttuk, látjuk a Népligetben, patkányfészek lett, fő, hogy az építkezéseket suttyomban, alattomosan leállítják, mert így döntött a komcsi-libsi banda!
balbako_
2020. március 18. 19:45
Hogyan lopnak Karigeriék? Hát így!: Gy. Németh a témában ezt mondta: A koronavírus okozta veszélyhelyzetben a főváros fontosnak tartja, hogy a gyermekek étkeztetését biztosítsuk. Ezért ma abban maradtunk, hogy akik eddig is a fővárosi önkormányzattól kapták meg az ebédet, azoknak a továbbiakban is biztosítjuk, amennyiben hátrányos helyzetűek, halmozottan hátrányos helyzetűek vagy eddig is kedvezményes étkeztetésben részesültek. A bibi ott van, hogy a fővárosnak nincs az állami normatíván felül, saját költségvetéséből finanszírozott ellátási kötelezettsége. Itt olyan kötelező alapfeladatról van szó, amelyet a kormányzat ruházott rájuk, biztosítva a hozzá szükséges pénzügyi eszközöket. A rászoruló gyerekekhez pedig az élelem a kerületi önkormányzatokon keresztül jut el, tehát a fővárosnak még érdemi szervezési feladata sincs az ügyben. Csak előtérbe tolakszik és úgy tesz, mintha lenne. A kormány pénzén akar szavazókat toborozni, hogy 2022-ben győzzön az ellenzéki összefogás. (Van ugyan a saját és esetleg a cégek, intézmények dolgozói részére fenntartott óvoda, bölcsőde, de ez a fővárosi rászoruló gyerekekhez képest annyira elenyésző, hogy szabad szemmel alig látható.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!