Járóka Lívia: Nem múlhat el év, hogy ne emlékezzünk meg tragédiánkról

2020. január 28. 22:25

A roma áldozatokról tartottak megemlékezést az Európai Parlamentben a holokauszt nemzetközi emléknapján.

2020. január 28. 22:25

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a roma és szinti áldozatokról tartottak megemlékezést az Európai Parlamentben. Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke beszédében felelevenítette 1944 augusztusának eseményeit, mikor brutális módon felszámolták a birkenaui táborhoz csatolt ’roma családi tábort’.

„Porrajmos, ahogy mi romák hívjuk. Elenyésztés. A tűz, amely megégetett minket. Nem múlhat el év, hogy ne emlékezzünk meg tragédiánkról. Rengeteg félelem még ma is jelen van a mindennapi életünkben és gyermekeink szemében. Tehát cselekednünk kell, hogy ne a félelem uralja életünket!”- emlékeztetett Járóka Lívia a holokauszt 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Az EP-képviselő szerint az elmúlt húsz évben sok tagállamban csak beszéltek a munkanélküliségről, éhségről és haragról, ugyanakkor nagyon kevesen tettek ezek ellen. Járóka úgy véli, nagyon kevés kormány van, mely látja a legszegényebbek integrációjának előnyeit. „Úgy gondolom, hogy minden nap azzal a tudattal kellene felébrednünk, hogy nem maradhatunk csendben. Nem maradhatunk csendben egészen addig, amíg a helyzet meg nem változik.”

Járóka Lívia édesanyaként hangsúlyozta, mennyire fontos számára az, hogy biztonságban tudja gyermekeit. A biztonság alapja pedig a tolerancia és a szeretet, mely nem működhet megfelelő kommunikáció nélkül. Fontos, hogy ismerjük egymás történetét, hiszen csak így változtathatunk egymáshoz való viszonyunkon. „Csak akkor ölelhetjük meg a másikat, ha elég közel megyünk!” – fogalmazott a néppárti politikus.

Járóka Lívia kifejezte reményét, hogy a Parlament a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy segítse a Bizottságot és a kormányokat a változás végrehajtásában. Úgy fogalmazott: „Az EP mindig is partner volt az integráció területén, a magyar EU-elnökség által kezdeményezett 2011-es romastratégia sikeréhez is nagyban hozzájárult”.

(Fidesz-EU.hu)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. január 29. 03:22
"Duke and Duchess of Cambridge meet Holocaust survivors in London" https://ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/133CC/production/_110669787_hi059506436.jpg Hát erről ennyit.
BőröndÖdön
2020. január 29. 01:14
Lívia,Gyöngyöspatáról mi a véleményed,vagy Farkas Flóri munkásságáról....?! :(
Zsusztina
2020. január 28. 23:15
Jó, hogy van Járóka Lívia. Meg jó, hogy van Deutsch Tamás. Meg a többiek, de most ők jutottak eszembe.
Akitlosz
2020. január 28. 23:05
Én is máig jól emlékszem, amikor 778 éve le akartak nyilazni a mongolok. Szörnyű élmény volt. Éppen csak mellettem süvített el a nyílvessző. Sok rokonom nem volt ilyen szerencsés. Emlékezni és emlékeztetni kell rá, hogy soha ne ismétlődhessen meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!