„Istenem, egy hajó!” – ezt rögzítette a Viking Sigyn feketedoboza

2019. július 04. 09:24

Részleteket közölt a Blikk a Viking feketedobozának hangfelvételeiből.

2019. július 04. 09:24

Részleteket közölt a Blikk csütörtökön annak a hangfelvételnek a leiratából, amelyet a Viking Sigyn feketedoboza rögzített május 29-én este, amikor a szállodahajó hátulról nekiütközött a Hableány kirándulóhajónak, és elsüllyesztette.

A lap szerint a fedélzeti műszerek döbbenetes angol, német és orosz nyelven elhangzott mondatokat rögzítettek a 28 halálos áldozatot követelő tragédia utáni percekben.

A felvételeken elsőkent egy kétségbeesett nő hallható, aki azt kiáltja: „Istenem, egy hajó!”

Három másodperccel később egy férfi kiabálja: „Hajó! Hajó!” További két másodperc elteltével egy másik férfi azt mondja: „Ajajaj!”

A Blikk úgy tudja, a nagyjából kétórás felvételen ezután egy nő angolul azt sikoltja: „Elütöttél egy hajót!” Erre visszakérdez egy férfi, ugyancsak angolul: „Micsoda?!”

Ezután felerősödik a hajó menetzaja, amiből a lap arra következtet, hogy a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. A felvételen ezt követően folyamatos telefoncsörgés hallható.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 05. 17:34
Igen, csak kérdés, hogy a bíróság hogyan értékeli ezt a bizonyítékot. Számomra nem következik belőle egyértelműen a baleset oka, márpedig a bíróságot csak a bizonyított tényállás érdekeli, mást - pl. szakértői véleményeket - csakis a saját tetszése szerint vesz vagy éppen nem vesz figyelembe.
Harangláb
2019. július 04. 22:30
Könnyű helyzetben van, egyértelműnek tűnik, hogy ki a felelős a tragédiáért, ez alapján meg lehet srófolni a kártérítést a polgári perben...
Rasdi
2019. július 04. 18:52
Lényegében minden hatályos szabályozásra meg előírásra gondolok.
F.Szabó
2019. július 04. 17:04
Az első valós hírt a médiában arról, hogy voltak akik láttak is valamit, azt a Vikinget 100 méter távolságból követő testvérhajó német utasaitól szerezték az újságírók. Elmondták, hogy embereket, asztalokat, székeket láttak a vízben, és ez mennyire szörnyű volt. Az egy dolog, hogy a Viking kapitánya nem vette észre, hogy átgázolt egy másik hajón, aztán, amikor szóltak neki, nem állt meg menteni, és nem is szólt át a testvérhajó kapitányának, hogy segítsen a mentésben. Lehet mondani, hogy az ukrán kapitány ostoba volt és aljas módon felelőtlen. Kap majd a közel harmincszoros gyilkosságért a hasonlóan ostoba magyar törvények szerint 5-6, max 8 évet. De a másik üdülőhajó kapitánya, akinek az utasai látták a hajótörötteket a vízben, ő miért nincs a vádlottak padján segítségnyújtás elmulasztása miatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!