Handó Tünde leváltását követeli az OBT

2019. május 08. 18:21

Handó Tünde menesztését indítványozza az Országos Bírói Tanács, ám az Országos Bírósági Hivatal szerint alaptalanul vádaskodik az OBT.

2019. május 08. 18:21

Az Országos Bírói Tanács (OBT) a honlapján azt tette közzé, hogy szerdai határozatával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének a menesztését indítványozza. Az OBH szerdai közleményében erre úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani. Az OBH elnöke maradéktalanul betartja a törvényeket, az OBT az, amelyik törvénytelenül működik – írta az OBH. A „vitatott legitimitású” OBT „forradalmárságukat hangsúlyozó tagjai továbbra is alaptalanul vádaskodnak” az OBH elnökével szemben. „A mai napon eddigi tevékenységük megkoronázásaként egy valótlan állításoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegő »balítéletet« mondtak az OBH elnökének működéséről” – közölték. „Egyetlen céljuk, hogy minél nagyobb zavart keltsenek a bíróságok körül” – olvasható egyebek mellett az OBH közleményében.

A valóság az – folytatták –, hogy az OBH elnöke a legellenőrzöttebb közjogi szereplő Magyarországon, rendszeresen beszámol az Országgyűlésnek, amely ezeket a beszámolókat rendre elfogadja. Az OBH elnöke ezen felül rendszeresen tájékoztatja tevékenységéről a bírósági elnököket, továbbá az OBT-t is, holott a tanács április vége óta a tagok és póttagok jelentős részének lemondása miatt törvénytelenül működik – írta az OBH. „Azt még kritikusaink sem tagadhatják, hogy mennyit tettünk a bíróságok fejlődéséért. A magyar igazságszolgáltatás működését szigorúan monitorozó Európai Bizottság által összeállított Igazságügyi Eredménytábla adatai is azt mutatják, hogy a magyar bíróságok teljesítménye Európa élvonalába tartozik.”

Az OBT honlapján tette közzé, hogy szerdai ülésén meghozott határozatával az Országgyűléshez fordult és Handó Tünde menesztését indítványozta. Az OBT „kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. A törvénysértések miatt az OBT összesen nyolc alkalommal élt jelzéssel az OBH elnöke felé, továbbá megállapította, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladata tekintetében 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének” – írta az OBT. „Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára” – olvasható a bírói tanács honlapján.

Az Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát minél hamarabb fel kell oldani. A végrehajtó hatalomnak a két szerv között kialakult alkotmányos vitában semmilyen szerepe nincs. Az igazságszolgáltatás függetlensége a demokratikus jogállam működésének egyik alappillére, amit a kormány mindenkor tiszteletben tart – tették hozzá. Az IM emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok biztosa, észlelve, „hogy két, élesen eltérő álláspont alakult ki az OBT alkotmányos működésének kérdésében, és ez a jogbiztonságot veszélyeztető értelmezési bizonytalanságot eredményezett”, indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és az Alaptörvény értelmezését kérte. Hozzáfűzték: a minisztérium „sajnálatosnak tartja, hogy az OBT az érintettek közötti alkotmányos párbeszéd lehetőségeit nem kimerítve, az Alkotmánybíróság döntését megelőzően hozta meg határozatát”. Az IM bízik abban, hogy a kialakult vitát a rendelkezésre álló alkotmányos keretek között mielőbb megnyugtatóan rendezik. Ezek a folyamatok nem érintik a 2020. január 1-jétől önálló szervezeti keretek között működő közigazgatási bíróságok felállítását – szögezték le.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2019. május 09. 13:03
"Hogy Polt Péter ügyészsége miként dolgozik, csupán három, egészen friss példa. Február 27-én a Budaházy-Hunnia büntetőper másodfokú szakaszában miközben a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a mártír, és valódi justizmord áldozat Budaházy György és hét vádlott-társa házi őrizetét és a kényszerintézkedést lakhely-elhagyási tilalomra enyhítette, az ügyész indokolás nélkül fellebbezést jelentett be. Ezzel szemben ugyanazon a napon a nyomozó ügyészek nem állapítottak meg bűncselekményt a Törökországban terrorizmusért elítélt kurd Hasan Kilic ügyében, noha kiderült: ez az ember nálunk évek óta jogosítvány nélkül vezet. A hatalmas sebességgel emberekbe rohanó, és két ember halálát okozó Molnár Richárd előzetes letartóztatását sem rendelték el. Noha nem is volt érvényes jogosítványa, mivel egy másik baleset miatt már büntetőeljárás alatt állt, és vezetői engedélyét elvették. Szabad maradhatott később is, bár a laborvizsgálati eredmények kimutatták, hogy korábban drogot fogyasztott, a vizeletében kokaint találtak, még ha csak „biológiailag inaktív bomlástermék” formájában is. De az is jellemző, hogy a Kúria három tagú közigazgatási kollégiumának – amely például választási ügyekben hozhat döntéseket – két tagja közül az egyik a magyar államot Strasbourgban hatalmas összegre sikerrel perlő Baka András, a másik pedig Kárpáti Magdolna, aki nem más, mint a Soros-pénzben úszó Eötvös Károly Intézet elnökének, Majtényi Lászlónak a felesége. Várhatóan ők fognak például dönteni Czeglédynek a választásból való kizárása ügyében is." Jééééé! Lovas István 2018. márc. 3. !!!! NA, BAYER ZSOLT! HOL VAGY? MÉG MINDIG A KIS PARVENÜ TRÁGÁRKÁK A FŐ TÉMA?! NEM SZÉGYENLITEK MAGATOKAT RÁKAYVAL EGYÜTT, AMÚGY?!
kurbitalis
2019. május 09. 12:59
"Ugyanis önök pontosan tudják, hogy miközben Magyarország roppant kárára elterjesztették az önökkel rokon nyugati sajtón keresztül azt a gigantikus hazugságot, miszerint a Fidesz rátenyerelt az igazságszolgáltatásra, addig az tíz esetből 8-9 esetben önöknek hoz igen kedvező döntéseket. „Hála” a kormánynak, amely a földkerekség mintegy kétszáz országában valóban páratlan jelenségként a saját kezében lévő intézményeket rakja tele ellenségeivel. Miközben a Fidesz 8 éven át önök közül égbekiáltó bűneikért sem volt képes szinte senkit bebörtönözni, a magasabb rangú vezetőiket külön megkímélve. Ezért tehát nagyon elégedett lennék, ha látnám kívánságuk teljesülését." Lovas István
kurbitalis
2019. május 09. 12:45
"Az óriási baj az, hogy az utóbbi években már megszámolni nem tudjuk, hány bírói ítélet és ügyészi futva hagyás után írhatjuk le ugyanezt. És írhatjuk le majd a jövőben is. Minden következmények nélkül. A kérdés, hogy a jobboldali sajtónak nem kellene-e a tünet szidalmazása helyett most már végre a bajok gyökereivel is foglalkozni, azokat feltárni és az azokat elültető kormánytól követelni az orvoslást. 2010-ben Handó Tündét a bűnök jogos megtorlását ígérő Orbán-kormány helyezte a bírói vezetőket kinevező Országos Bírói Hivatal elnökévé. Handó ezt követően a korábban a másik oldalnak mindenben a kedvében járó bírákat nevezett ki kulcspozícióba. Olyanokat, akiknek a 2006-os kirakatperek idején az akkori rendőri terror áldozatait futószalagon ítélték el. Legutóbb azt a Cserni Jánost nevezte ki saját hivatala szervezetfejlesztési és koordinációs főosztálya élére, aki a Fővárosi Törvényszék büntetőbírájaként 2006-ban levélben állt ki Gyurcsány Ferenc, az akkori terror-rezsimet vezető miniszterelnök mellett, aki ellen 2010 szeptemberében azért indult fegyelmi eljárás, mert a többek között általa is alapított, balliberális Galamus gyűlöletkeltő portálon a 2006 őszén a „rendőrök” által összevert Révész Máriusz fideszes politikusról írt gúnyos cikket „A mártír harca” címmel. Ez a „független” bíró volt, aki 2007-ben írásbeli figyelmeztetést kapott, miután 2006-ban aláírt egy Sólyom László, akkori köztársasági elnöknek címzett Gyurcsány-párti levelet. Amiért az Országos Bírói Etikai Tanács is elítélte. 2004-ben végrehajtandó fogházbüntetéssel sújtotta a Magyar Demokrata főszerkesztőjét, Bencsik Andrást, egy Mécs Imre által indított rágalmazási perben, melyben az egykori Sajtóklub tagjai is vádlottként szerepeltek. A Legfelsőbb Bíróság később Bencsik András börtönbüntetését pénzbüntetésre enyhítette, és kimondta: az első- és másodfokú bíróság több ponton jogszabálysértő döntést hozott. Cserni az LB döntését törvénysértőnek minősítette, amiért a Magyar Bírói Egyesület etikai eljárásban elmarasztalta, elöljárói pedig eltiltották a médiaügyekben való bíráskodástól. Enyhén, de nagyon enyhén szólva furának találom, hogy amikor áprilisban Handó Csernit az említett posztra kinevezte, a jobboldali sajtóból nem jutott a fülemhez a felháborodás hangja. Ami az ügyészséget illeti: Csermely Péter barátom – a Magyar Idők főszerkesztője – a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyetteseként 2004. július 31-én teljes oldalas cikkben mutatta be Polt Péter főügyészt, mint akit a másik oldal fideszes bábként támad, holott az ő emberük (http://mno.hu/migr_1834/zsak-a-poltjat-621668). E cikk mondandójának visszavonásával még nem találkoztam. Az igazságszolgáltatás élén álló Handó és Polt mellett talán ne csodálkozzunk, hogy a beígért felelősségre vonás ad calendas graecas marad. Helyette a jobboldal embereit ítélik el szakmányban." IDŐNKÉNT "MEGTÁMADJÁK ŐKET", HOGY ELJÁTSSZÁK, MINTHA AZ ELLENKEZŐJE TÖRTÉNNE ANNAK, AMI TÖRTÉNIK. MINT MOST AZ OBT IS TESZI.
kurbitalis
2019. május 09. 12:38
Én is, de nem azért, amiért az OBT. OBT- Handó egykutya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!