Továbbra is az SZTE a legzöldebb magyarországi egyetem

2019. január 03. 14:18

A szegedi egyetem Európában a rangsor 34. helyét szerezte meg.

2019. január 03. 14:18

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a legzöldebb magyarországi felsőoktatási intézmény, a fenntarthatósági szempontok alapján készült GreenMetric világrangsorban a 77. helyen végzett – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az SZTE a korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy a felmérésben a korábbinál százzal több egyetem, 81 ország 719 intézménye vett részt.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: a 2010-es, első felhívásra 34 ország 95 intézménye válaszolt. Az SZTE a kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik. Az intézmény 2012 óta amellett végez világ- és európai szinten is a lista első negyedében, hogy hat év alatt több mint ötszáz új egyetem csatlakozott a felméréshez. 

A szegedi egyetem Európában a rangsor 34. helyét szerezte meg. Előtte – egy oroszt kivéve – csak nyugat- és észak-európai intézmények találhatók.

Az SZTE 77. helyével és 7050 pontjával toronymagasan vezet a kérdőívet kitöltő nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény versenyében. A hazai sorrendben második Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben 140., a harmadik ELTE pedig 264. lett.

A felmérés hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb - 21 százalékos - súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb – 10 százalékos – jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör.

Az SZTE kategóriánkénti eredményei azt mutatják, hogy továbbra is a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 92 százalékát begyűjtötte, emellett jelentősen javított a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén. A jövőbe mutató zöld feladatok terén az energiamenedzsment-adatbázisok további fejlesztése és az infrastrukturális korszerűsítések folytatása kínál előrelépési lehetőséget - áll a közleményben.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultra2015
2019. január 05. 12:06
Én a SZTE-re jártam, nem vagyok szegedi de nagyon jó volt ott tanulni. Megszerettem Szegedet, bármikor vissza tudnék menni oda. Tanárok között voltak nagy koponyák, sajnos van aki meghalt közülük. Tanáraim szigorúak voltak, volt aki támogató és volt aki ellenségesen. Az tapasztaltam, hogy összetartó társaság azoké akik szegeden tanultak. Politikai nézettől függetlenül azt tapasztaltam hogy sok a rendes szegedi.
fakocka
2019. január 03. 15:18
Bazzzzzmeg, pont Botkafalván........?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!