Magánrepülőzés, helikopterezés, jachtozás

2018. október 31. 14:30

Az ultragazdagok károsak a világra.

2018. október 31. 14:30
Zsurzsán Anita

„A New York Times-tól a CNN-ig szinte naponta találkozhatunk azzal a felfogással, hogy csakis az átlag fogyasztón áll vagy bukik a klímakatasztrófa, ezért aztán ne használjunk szívószálat, kevesebb ideig zuhanyozzunk stb. Miközben a valóság az, hogy a klímaváltozásért 70%-ban csupán 100 nagyvállalat felelős a fenntarthatatlan vezetői döntéseik, az eltussolt károk és a természet mértéktelen kizsákmányolása miatt. Ennél fogva tehát az egyéni fogyasztónak abban van felelőssége a klímaváltozás megelőzésében, hogy ellenálljon a kapitalizmus kizsákmányoló természetének, ami lassan teljesen megöli a bolygót.

A mainstream médiában tehát határozottan megtaláljuk ezeket a narratívákat, káros mentális gyakorlatokat, amivel a közép- és munkásosztály vállára helyezik a bolygónk túlélésének súlyát, és őket teszi felelőssé a túlfogyasztás okozta károk miatt. Ami viszont ebből a diskurzusban rendszeresen kimarad az éppen a globális elit, az ultragazdagok szerepe, rájuk ugyanis szemmel láthatóan nem vonatkoznak azok a kéretlen életvezetési tanácsok, amikkel a szegényebbeket manipulálják nap mint nap.

Röviden tehát, ha én műanyagzacskóba pakolom a bevásárlást a boltban, azzal gyakorlatilag az emberiség ellen követek el merényletet, miközben teljesen ésszerűnek és követendő példaként van beállítva az ultragazdagok mértéktelen életmódja. A túlfogyasztás oka pedig többek között az a jelenség is, hogy az alsóbb osztályok igyekeznek lépést tartani a gazdagok hirdetési tevékenységekben, kulturális termékekben és közösségi média platformokon megjelenő látványos »áloméletével«.”

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2018. november 02. 22:32
Anita is megbukott: https://merce.hu/2018/11/02/kozlemeny/
jóember
2018. november 02. 22:08
"Az ultra gazdagok károsak a világra" Hát persze, ez nagyon is így van. Mert mit csinálnak ezek az ultra gazdagok, na mit a kurva sok pénzükkel, na mit? Jótékonykodnak! Ezer tonnaszám küldik a segélyt Afrikába meg a leszakadt régiókba meggondolatlanul, azok meg úgy szaporodnak mint a patkányok. Aztán megindulnak és mindent letaposva, mindent felzabálva elözönlik az értelmes világot. Afrikában már ivóvíz se nagyon van, mert már majdnem mindet megitták. Ez teszi tönkre a civilizációt nem a luxus fogyasztás! ( A Föld köszöni szépen jól van, nem érdekli ez a kis műbalhé) Ha az ultra gazdagok nem hódolnának eme perverz passziójuknak az ökológiai lábnyom harmad ekkora sem lenne, fel sem merülne ilyesmi. Erről kéne elgondolkodni! Kevesebb ember, kisebb ökolábnyom, élhetőbb világ.
makapaka2
2018. november 02. 09:10
Azért világ szerte a ballibbantak a legkárosabbak!
Peter8811
2018. november 02. 07:48
Anita még szépségben sem gazdag, még ultra szegénynek sem menne el ezzel a fizimiskával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!