Piketty féligazsága

2018. április 26. 19:19

A Piketty-műből azt lehet kiolvasni, hogy az EU-tagsággal hazánk külföldi cégek bérmunkás kifizetőhelyévé vált, amelyek zsákszámra lapátolják ki tőlünk a pénzt.

2018. április 26. 19:19
Szajlai Csaba

„Nagy a vihart kavart Thomas Piketty sztárközgazdász blogján megjelent írás, miszerint Magyarországnak nem éri meg az uniós tagság. Az egyébként vállaltan baloldali irányultságú szakértő most egy, az Indexen vele készült interjúban korrigálta korábbi kijelentését. Szerinte félreértették. Klasszikust idézve: a téma az utcán hever – egyfolytában.

Mindenesetre a Piketty-műből azt lehet kiolvasni, hogy az EU-tagsággal hazánk külföldi cégek bérmunkás kifizetőhelyévé vált, amelyek zsákszámra lapátolják ki tőlünk a pénzt. 

Legyünk őszinték, legalább saját magunkkal szemben! 

Tény, hogy az újonnan csatlakozott, gazdaságilag viszont fejletlenebb tagországok komoly árat fizetnek a piacaik megnyitásával. A sokkal erősebb nyugat-európai cégek szabadon hozhatják ide az áruikat, nyújthatnak szolgáltatást vagy hajthatnak végre beruházásokat. Az uniós kohéziós politika pedig arra szolgál, hogy közelítse egymáshoz a tagállamokat fejlettségben. Az állami infrastrukturális beruházásokban, a gazdaságfejlesztésben vitathatatlan az uniós támogatások szerepe, de látni kell azt is, hogy ezek nélkül is tud bővülni a magyar gazdaság. 

Mindenesetre az aligha félreértelmezhető Piketty-tanulmányt érdemes fenntartásokkal kezelni. Számos olyan elem van, amit a sztárközgazdász nem vett figyelembe, így hiányzik a külföldi beruházások foglalkoztatási, jövedelemtermelő hatásának kimutatása, az állampapírok esetében a kötvényekért kapott összeg felhasználásának megemlítése. 

A lényeg: szó sincs arról, hogy a térség nem nyertese, hanem vesztese az EU-n belüli pénzügyi átutalásoknak. Ez cseppet sem mellesleg nagyon ciki lenne a második, és harmadik Orbán-kormánynak is. Uniós pénz: se vele, se nélküle?
  
Maradjunk annyiban, hogy az uniós támogatásra nem szabad adományként tekinteni. Jelentős pénzügyi segítség. De szigorúan kötött a felhasználás területe.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. április 29. 14:02
Sajnos, hogy az aktuális megoldások nálunk is meg a tőkét idehozóknál is növelik az egyenlőtlenséget, ezzel növelik a szegények és a gazdagok közötti feszültséget. http://ktkj.blog.hu/2018/04/26/a_problemak_egyoldalu_megkozelitese
abszurd
2018. április 27. 13:36
T. Szajlai úr! "Maradjunk annyiban, hogy az uniós támogatásra nem szabad adományként tekinteni. Jelentős pénzügyi segítség. De szigorúan kötött a felhasználás területe." Inkább azt mondanám, hogy maradjunk annyiban, hogy rövid távon jó volt, közép távon nagyjából mindegy, hosszú távon pedig egyértelműen hátrány számunkra az EU-s tagság. A lényeg, hogy némi mezőgazdaságon (amit igen esztelenül csinálnak, de az egy másik kérdés...) kívül maradt nekünk a szolgáltatás (ami NEM termelés/gyártás/stb. tehát fizikailag nem hozunk létre semmit) és az összeszerelés, ami tekinthető nyugodtan szolgáltatásnak. Olyan eladható terméket (amit A-tól Z-ig) magyarok állítanak elő (tisztelet a kivételnek) nem sok van. Gyakorlatilag míg nem lépünk ki az EU-ból addig nincs meg a lehetőségünk, hogy bármit is létrehozzunk. Persze, ha kilépnénk az Unióból, akkor azt a társadalom jelentős része nem jól viselné (rövid távon)... Pest kétszer lángba borulna, meg ilyen apróságok, de hosszútávon SZERINTEM megérné.
zolizolizoltan
2018. április 27. 10:43
Örülök Szajlai korrekt írásának, azonban nagyon-nagyon kevés a válasza azok után, hogy a liberálisok szétszedték Pikettynek tévesen tulajdonított tanulmányt (Piketty egyik fiatal doktorandusza írta, ezért hemzseg hiányosságokkal) Egy biztos, annyira szerves része az európai termékláncoknak hazánk gazdasága, hogy ebből őrültség lenne kilépni, de nem is lehetséges, hála az égnek.
22-es csapdája
2018. április 27. 09:18
"Az uniós kohéziós politika pedig arra szolgál, hogy közelítse egymáshoz a tagállamokat fejlettségben. " Ez a mondat akkor lenne igaz, ha elérné a célját, vagy ennek jelei mutatkoznának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!