Márfi Gyula: A tolerancia nevében behívják az intoleranciát Európába

2018. január 06. 18:50

A veszprémi érsek aggódik, hogy mai formájában megszűnik Európa.

2018. január 06. 18:50

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz – idézte Márfi Gyula veszprémi érsek Robert Schuman gondolatát a Pannon Egyetem újévi fogadásán. Márfi beszédében, melyet a Pesti Srácok rögzített, kifejezte aggodalmát, hogy a mai formájában megszűnik Európa. Az unió alkotmányában nem történik utalás a keresztény gyökerekre, a munkaerőhiány idején bevezetik a melegházasságot, a genderideológiát hirdetik, amely „a legalapvetőbb, legszebb pluralitást”, a férfi-női identitást akarja megszüntetni. Márfi szerint a tolerancia nevében az intoleranciát, a demokrácia nevében „a valláselméleti alapon álló totalitárius rendszert” hívják be a kontinensre, mely meglátása szerint a fajelméletre és a kommunizmusra hasonlít. Ugyanakkor úgy látja, Magyarországon vannak jelei a megújulásnak, így például az új alkotmány. Elmondja: rengeteg kérést kap, hogy különböző intézményeket áldjon meg, újraélednek a zarándoklatok, polgári vezetők vallják meg hitüket, emelkedik a hitoktatás az iskolákban és a keresztelések és házasságok száma.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. január 07. 23:04
Európa jól megvolt kereszténység nélkül is sok ezer évig. Az igaz, hogy a keresztények gyökerek csak éppen nem európa gyökerei. Az egy ázsiai vallás, a nagy vallásalapítójuk életében nem járt Európában, nem beszélt európai nyelven, nincsen köze sem Európához sem az európaiakhoz.
Paskai
2018. január 07. 14:43
Éljenek a világvallások, világideológiák és világfalvak! Ennek a világfának az elágazásait egy gyökér nevelte.Hihi. Vajh kik ültették és öntözték, ti nagy hívek és Tagok? Nem ők voltak a kretének, az nyilvánvaló.
pemete jakab
2018. január 07. 13:28
"A veszprémi érsek aggódik, hogy mai formájában megszűnik Európa." Ezen aggódni olyan, mint azon, hogy a mai nap elmúlik.
Lotti
2018. január 07. 10:54
A püspök jól látja. Abban a reményében viszont csalatkozni fog, ha hívő keresztény Európában reménykedik. A keresztény értékrendet valló laikus államok fenntartása is siker lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!