Cenzúrát tervez az Európai Bizottság

2017. október 16. 14:29

A Civil Liberties Union for Europe nyílt levélben fordult az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökeihez azért, hogy töröljenek egy javaslatot a készülő szerzői jogi irányelvből, ami szerintük online cenzúrát tesz lehetővé.

2017. október 16. 14:29

Több tucat emberi jogokat védő szervezettel közösen, a Civil Liberties Union for Europe(Liberties) nyílt levélben fordult hétfőn az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökeihez azért, hogy töröljenek egy javaslatot a készülő szerzői jogi irányelvből, ami szerintük online cenzúrát tesz lehetővé. – írja az Index.

Éppen most zajlik a javaslat első olvasata az Európai Parlamentben és a Tanácsban, a héten szavaz róla az Európai Parlament jogi bizottsága. Most alakítják ki az európai intézményekben a digitális közös piac szabályait, amelyektől azt várja az Európai Bizottság, hogy növelje az EU versenyképességét a digitális piacon. 

A javaslatban egy cenzúrát lehetővé tévő szűrő alkalmazását írják elő, ami gyakorlatilag minden olyan online platformra vonatkozna, amelyen a felhasználók maguk tölthetnek fel tartalmakat. Minden online szolgáltatásra kiterjedne a tervezet. Videomegosztókra, blogszolgáltatókra, közösségi oldalakra, online piacterekre és zeneszolgáltatókra. A tervezet a nyílt levél aláírói szerint nemcsak a korábban elfogadott e-kereskedelmi irányelvvel, de magával az Európai Unió Alapjogi Chartájával is ellentétes. A javaslat olyannyira túlzó hatású, hogy eddig még a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus visszaszorítása érdekében sem döntöttek hasonló szűrő alkalmazásának kötelezettségéről.

Belgium, Csehország, Finnország, Hollandia, Írország, Magyarország és Németország már kifejezték kétségeiket a javaslattal kapcsolatban. A tiltakozók szerint a javaslat sérti a szólásszabadsághoz való jogot, amelyet az EU az alapjogi chartájában biztosít és mérhetetlen jogi bizonytalanságot okozna ha a javaslat privatizált cenzorrá avatna valamennyi online szolgáltatót.

        

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. október 16. 17:31
Juncker merkel schulz terve Magyarország az eurót bevezesse ,ez azt jelenti nem csak a migriket osztanák ránk hanem olaszok görögök és a többi eus ország adósságát is elosztanák ránk. Amit Brüsszeltől felszedtek a migrik bevonulásának elősegítésére .
OberEnnsinnen
2017. október 16. 16:18
Tulajdonképpen, védem a szólásszabadságodat, ha megfelelő pillanatban a szádra ütök: ne tedd már magad nevetségessé. Köszönd ezt meg nekem! És ennyi ez. Az Antifák ugyanez. Ők is egyszerűen népnevelők. Csak nem teherautóplatón járják a vidéket, ellenben az EU-ban mindenféle al- és felbizottság az övék. Ha porszem kerül a gépezetbe, G. Soros csak odaküld néhány emberét. ...és a cenzúra azonnal megvéd téged: önmagadtól! Capisce, fascista?
balbako_
2017. október 16. 16:15
Lassan, de biztosan elérjük azt, hogy Hitler Németországa,Sztálin Szovjetuniója irigyelt jogállam az EU-hoz képest.
madarasi.abel
2017. október 16. 15:49
Csak halkan jegyzem meg azoknak, akik nem olvasták el a cikket: ez a cenzúra nem az a cenzúra. Az EU a szerzői jogokat akarja védeni mindenféle szűrőkkel. Magyarán: ha csinálok egy videót, amin hangosan ordibálom az "Orbán egy geci!" szállóigét, az mehet a netre. Ám amennyiben a performansz alatt a háttérben szól Ákos szerzői jog által védett száma, akkor azt sajnos nem lehet megjelentetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!