Megmenekülhet a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

2017. szeptember 08. 08:46

Sokáig úgy tűnt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működését ellehetetlenítik – most maga az oktatási miniszter beszélt arról, hogy az iskola működése nincs veszélyben, ideiglenesen a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolhatják.

2017. szeptember 08. 08:46

Megmenekülhet, így pont kerülhet a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyének végére: eleinte úgy tűnt, a magyar gimnázium működését a román hatóságok ellehetetlenítik, mely mind Erdélyben, mint belföldön nagy port kavart. 

Az ügy – amelyről részletesen már a Mandiner is írt – legfelsőbb diplomáciai szinteken is nagy felháborodást váltott ki Magyarországon: a külügy berendelte a román nagykövetet az iskola ügye miatt, a magyar kormánypárt közleményben állt ki a katolikus gimnázium mellett, ráadásul a magyar kormány még Románia OECD-tagsági jelentkezésének támogatását is felfüggesztette. A román fél eleinte úgy válaszolt, hogy a magyar választási kampány részévé vált az iskola ügye, Románia pedig egyébként is „jó példát mutat etnikai és vallási tolerancia terén. Az OECD-ügyről értesülve azonban a román kormány is meghátrált, beismerve, hogy a román külügy „túl kemény” választ adott Magyarországnak.

Most a Transindex írta meg, vélhetően megmenekülhet a Római Katolikus Gimnázium – az iskola teológiai osztályait valószínűleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolhatják, erről Liviu Pop román oktatási miniszter beszélt csütörtök este.

„Megvan az indoklás, és kiadtam a rendeletet a tanfelügyelőségnek, hogy a gyerekeket írassák be az osztályokba, és a tanárok kezdjék el az oktatást hétfőtől. A tanulókat és a tanárokat egy másik líceumhoz fogják besorolni amíg lezárul a folyamatban levő per és a DNA (korrupcióellenes ügynökség) által indított bűnvádi eljárás, amelyben az egykori igazgatótanács tagjai és a volt főtanfelügyelő is érintett” – fogalmazott egy román televíziónak adott nyilatkozatában, kiemelve, hogy a per lezárulta után „minden visszaáll a rendes kerékvágásba”.

Liviu Pop kifejtette, semmi nem fog változni, az épületet sem a diákoknak, sem a tanároknak nem kell elhagyniuk.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mgyongyi
2017. szeptember 08. 23:37
https://ersekseg.ro/hu/content/iskolaugy-sajtonyilatkozat-2017-szept-7
balbako_
2017. szeptember 08. 10:43
Ja, ha a magyar kormány odapörköl akkor coki!
fogd a pénzt és kuss
2017. szeptember 08. 09:09
attól tartok lesz ennek még folytatása, nem áll meg itt a "jó példa" mutatása....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!