Rendkívüli közgyűlésen dobták ki Spéder embereit az FHB-ból

2016. november 21. 12:35

Rendkívüli közgyűlésen döntöttek az FHB új vezetőségi tagjairól, több korábbi vezető is elveszítette eddigi pozícióit. A takarékszövetkezeti integráció részvényesei csak a szavazataik alig több, mint felével élhettek egy korábbi alapszabály-módosításnak köszönhetően.

2016. november 21. 12:35
mandiner .

Hétfőre rendkívüli közgyűlést hívott össze az FHB, mivel október közepén Spéder Zoltán eladta a bankban meglévő részvényei nagy részét. Az ügy előzménye, hogy az FHB-nél a nyáron úgy emeltek tőkét, hogy azzal az állam részesedése és szerepvállalási lehetősége jelentősen csökkent. Ezután teljes pályás kormányzati támadás indult Spéder ellen, ezzel párhuzamosan az FHB részvényei nagyot estek, egészen 385 Ft-ig, pedig volt az elmúlt évben 780 forint fölött is). Az üzletember októberben aztán szinte teljesen kiszállt az FHB-ból.

A november 21-re összehívott rendkívüli közgyűlés időpontjában, hétfő reggel 518 forinton jegyezték az FHB részvényeit. A közgyűlés napirendjén új igazgatósági tagok, felügyelőbizottsági tagok és auditbizottsági tagok megválasztása, illetve a régiek közül némelyek – például Spéder régi üzlettársának, Lantos Csabának – a visszahívása szerepelt. A rendkívüli közgyűlést a Takarékbank Zrt. kezdeményezte, és ő terjesztette elő a határozati javaslatokat is.

A hvg.hu már összeszedte egy korábbi cikkében, hogy pontosan kik is a kiszemelt új vezetők, és milyen szálakon kötődnek a kormányhoz. A legszembetűnőbb fejlemény, hogy visszahívják az igazgatóságból az osztrák Heinrich Pecina érdekeltségébe tartozó Vienna Capital Partners embereit, amely papíron 24 százalékos tulajdonosa a banknak. A szóbeszédek már korábban is arról szóltak, hogy Pecina a bankban nem a saját, illetve a mögötte álló üzleti körök érdekeit képviseli, hanem Spéder embere. Ugyanakkor Pecina nemrég a kormány által még kegyelt körökkel is jó üzletet csinált, amikor a Népszabadságot kiadó Mediaworks-öt eladta a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus Zrt-nek.

A takarékszövetkezeti integráció részvényesei csak a szavazatuk felével élhettek

Már egy korábbi közgyűlésen úgy módosították az alapszabályt, hogy senki nem gyakorolhat 33 százaléknál több szavazati jogot, ha van olyan részvényesi csoport, amely több mint a részvények 10 százalékát birtokolja. Ez a mostani közgyűlésre is fennállt, ezért a takarékszövetkezeti integráció részvényesi csoportjára szavazatkorlátozó rendelkezéseket alkalmaztak. Mint ahogy az az egyik részvényes érdeklődésére kiderült, nekik amúgy 43 millió szavazatuk lenne, ehelyett 24 milliót használhattak most fel. (Összehasonlításképp: összesen a szavazatok száma 74 millió, ebből 52 millió részvénnyi szavazatot megtestesítő részvényes volt jelen.)

Eredetileg egyben akarták letudni az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok kidobását, de részvényesi javaslatra végül mindenkiről külön szavaztak. Így is sikerült eltávolítani mindenkit, akit akartak: Köbli Gyulát, Christian Rienert, Soltész Gábor Gergőt, Starcz Ákost, Oláh Mártont és Kovács Zoltánt is visszahívták az igazgatóságból.

Közülük Oláh Mártont – aki egyébként most is fontos pozícióban van a Spéder-birodalom cégeinél, a Díjbeszedő Faktorháznál és a Diófa Alapkezelőnél – és Soltész Gábor Gergőt újra beválasztották az igazgatóságba. Emellett a testület tagja lett az FHB vezető jogtanácsosa, Landgraf Erik, a korábban az MKB restrukturálásában és a takarékszövetkezeti integrációban résztvevő Mészáros Attila, és a takarékszövetkezeti integráció egyik kulcsembere, Vida József.

Kitették Lantos Csabát a felügyelőbizottságból

A felügyelőbizottságból kirúgott legismertebb személy Lantos Csaba, Spéder Zoltán régi üzlettársa. Rajta kívül visszavonták Sebestyén István, Szabó Miklós és Kádár Tibor fb- és egyben auditbizottsági tagkénti megbízását.

Helyettük olyan közbeszerzésügyi nagyágyúk kerülnek a felügyelőbizottságba, mint Antal Kadosa Adorján és Reiniger Balázs; továbbá újabb fejesek, mint Kovács Mónika. A felügyelőbizottságba beül Pórfy György a Magyar Takarékszövetkezeti Bank részéről, és Harmath Zsolt, az FHB 7 százalékát tulajdonló magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő részéről.

Az igazgatósági- és fb-tagok megválasztásához egyébként az integrációs szervezet és az MNB hozzájárulása is szükséges, így az erre vonatkozó határozatok csak akkor fognak hatályosulni, ha ezek az engedélyek meglesznek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. november 21. 13:44
Az oroszok nyilvánosságra hozták a Szept 11 WTC (9/11) terror támadás feltárt eredményeit, bizonyítékait 4 Megoldódott a 9/11-rejtély: plutónium bomba…?“Az oroszok nyilvánosságra hozták a Szept 11 WTC (9/11) terror támadás feltárt eredményeit,... Amerikai, angol és izraeli terroristák hajtották végre, 2 kilo tonnás plutónium bombával, (10 centis neutron bomba) ami az amerikai hadseregtől szerzett tüzérségi eszköz. http://mindenegyben.net/az-oroszok-nyilvanossagra-hoztak-a-szept-11-wtc-911-terror-tamadas-feltart-eredmenyeit-bizonyitekait-34017
liberálzöld.
2016. november 21. 12:41
Ez a Spéder is g...-zett, vagy csak nem tudja elég messzire köpni a szityihéjat?
noMores
2016. november 21. 12:37
Kurvaijesztő, hogy Orbán haverja pár év alatt multimilliárdos lesz, majd amikor kegyvesztetté válik - központi parancsra - mindenhonnan eltávolítják. Az úgynevezett illiberális demokráciában nem létezik teljesítmény, csak kegyosztás és protekcionizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!