Kövér: Hazánk elemi érdeke az EU-tagság

2016. augusztus 18. 07:21

Kövér László házelnök szerint a kvótareferendum példája bátorítást adhat olyan országoknak, amelyek migrációügyben most „a magyar külpolitika farvizén eveznek”. A Heti Válasznak adott interjújában elmondta: a viták ellenére Magyarország elemi érdeke az EU-tagság, és ha lenne jobb alternatíva a Fidesznél, akkor azt támogatná, de nincs.

2016. augusztus 18. 07:21

Az Országgyűlés elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy az Európai Unió (EU) politikai értelemben figyelmen kívül hagyja egy tagállam szavazóinak véleményét, az október 2-ai népszavazással kapcsolatban pedig úgy véli: a magyar példa bátorítást adhat olyan országoknak, amelyek migrációügyben most „a magyar külpolitika farvizén eveznek”.

Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában – amely a lap csütörtöki számában jelent meg – arról beszélt, hogy egyes politikusok rendszeresen a demokrácia korlátozásával vádolták Magyarországot, és ugyanezen emberek most fanyalognak, amikor a létező legdemokratikusabb eszköz, a népszavazás útján nyilvánítanak véleményt az emberek az európai és hazai jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdésben.

Kövér: Hazánk érdeke az EU-tagság

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az unióból kihátrálást készíti elő, azt felelte: „minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk: hazánk elemi érdeke a tagság”. Ezt egyebek mellett nemzetpolitikai érvekkel, továbbá a külföldi tanulás és munkavállalás lehetőségével indokolta.

Kövér László egyúttal azt is kijelentette: nagyon nem szeretné, ha idővel a nemzeti érzelmeket lefojtó birodalommá alakulna át az EU. „Pedig vannak ilyen törekvések, ráadásul a baloldal ehhez az ideológiát is legyártotta” – jegyezte meg, hozzátéve: ők azt az erőltetett ellentétpárt próbálják felállítani, hogy vannak az érdekmentes humanisták és a „korlátolt nacionalisták”.

A házelnök beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a közös visegrádi parlamenti közgyűlés alapszabálya. A testület egyebek mellett a közös uniós érdekérvényesítésben, infrastrukturális-gazdasági beruházásokban, oktatási-kulturális kooperációban lesz kompetens, és a házelnök reményei szerint az együttműködés napi gyakorlata olyan bizalmi alapot hoz létre, amelyen a nemzeti-kisebbségi kérdéseket is közös nevezőre lehet hozni.

A kormány képes sikeres válaszokat adni a kihívásokra

Arra, hogy a Fidesz közpénzekért egymással versengő gazdasági holdingokra eshet szét, kijelentette: ilyen veszélyt nem lát. „Amennyiben lenne a Fidesznél jobb politikai lehetőség, én is annak sikerén dolgoznék. De ez fel sem merül” – szögezte le, kifejtve: a kormánypártnak nemcsak víziója van Magyarország sorsáról, hanem képes sikeres válaszokat adni a kihívásokra. Ezzel szembeállította, hogy meglátása szerint az ellenzéknek nincs értékrendje és jövőképe a „hatalomra kerülés elementáris vágyán kívül”.

Kövér László vitatta azt a felvetést is, hogy a Fidesz fiatal miniszterei jobban „kopnak”, mint a veteránok. „Legfeljebb annyit róhatunk fel nekik, hogy nem készültek fel arra: gyarapodásukkal egyenes arányban nő a támadási felület – függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték vagyonukat, vagy sem” – fogalmazott.

A házelnök az interjúban ismét tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy a volt SZDSZ-es, ma DK-s Eörsi Mátyás kormánytámogatással lesz a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkár-jelöltje. Értékelése szerint ez a lépés visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket „az Eörsi-félék” a magyarsággal szemben elkövettek.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. augusztus 18. 12:25
sok, magát jobboldalinak hivö..valojában egy mocskos maffia pártot támogato szektás ilyenor gondolom kicsit össze van zavarodva...most mit is kell gondolni...a csüngöhasu EU-t köpködö vezényszavára kell hallgatni vagy éppen kövér laca bácsi brüsszel-ajánározására... de gondolom megbirkoznak ezzel is...simicska esetében is fordultak 180 fokot....az állami földeket is megmagyarázták nekik a ledvai utcábol....ez miért nem menne...
mustarharmas
2016. augusztus 18. 10:40
Érdekes, hogy Kövérre mennyire allergiásak a hazátlan, internacionalista trollok. Talán még jobban is, mint Orbánra..:)
mustarharmas
2016. augusztus 18. 10:38
Kövér Lacit szeretem. Egyenes, korrekt, kemény....
Mekk Kelemen
2016. augusztus 18. 10:03
"gyarapodásukkal egyenes arányban nő a támadási felület – függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték vagyonukat, vagy sem" Tehát tisztességtelenül is szerezhetnek vagyont, nincs itt semmi látnivaló! A Toncsi nagyon drága. A Peti nem nyomozza ki. A Viktor nem engedi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!