A roma nők húsz százaléka dolgozik

2016. május 20. 11:03

Huszonhat különböző szervezet vesz részt a programban, amely célja, hogy a roma nők továbbtanulhassanak a nyolc általános elvégzése után is, hiszen a roma nők mindössze húsz százaléka tud elhelyezkedni a korai családalapítás miatt – nyilatkozta Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára péntek reggel az M1 műsorában.

2016. május 20. 11:03

Százötvenegymillió forintos program indult azzal a céllal, hogy minél több roma lány folytassa a tanulmányait a nyolc általános iskolai osztály elvégzése után is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára az M1 péntek reggeli műsorában.

Langerné Victor Katalin kifejtette: jelenleg a roma nők mindössze 20 százaléka dolgozik. Ez azért van így, mert általában hamar családot alapítanak, amikor azonban a gyerekek felnőnek, a nők végzettség híján nem tudnak elhelyezkedni. Bár a felnőttoktatásba való bevonásukra is vannak programok, jobb a megelőzés: meg kell győzni őket arról, hogy a jövőjüket az garantálja, ha megfelelő tudást szereznek – mondta.

A 26 nyertes pályázó, egyház, szociális szolgáltató, civil szervezet ebben segít – tette hozzá. A pályázat feltétele volt, hogy a szervezetnek legyen kiépített jó kapcsolata az adott település közösségével, másrészt tapasztalata abban, hogy miként lehet bevonni egy ilyen programba a roma lányokat, hogyan lehet meggyőzni ennek hasznáról a családokat.

Míg a többségi társadalom 16-24 éves fiataljainak 11 százaléka hagyja ott az iskolát, a romák körében – fiúk és lányok együtt – ez 38 százalék - ismertette a helyettes államtitkár. Pedig ezek a lányok nagyon vágynak a biztos jövőre, ezért „akkor kell nekik segíteni, amikor még álmaik vannak” – hangsúlyozta.

A kiszolgáltatottságot kell megelőzni ezzel a programmal, mert aki magára marad a nyolc általános iskolai osztály elvégzése után, az könnyen a prostitúció áldozatává válhat – tette hozzá. A 13-15 éves lányokat napi szinten mentor is segíti – a legtöbbjük nő –, elsősorban a tanulásban, de lelki támogatást is nyújtanak nekik.

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2016. május 20. 13:40
Ezek szerint mindenki tényként kezelheti, hogy a cigány nők 80%-át az adófizetők tartják el, ez a csúnya, gonosz, rasszista társadalom. Akkor talán végre ki kéne mondani, hogy korai családalapítás helyett tanuljanak minél tovább és szerezzenek használható képzettséget, tehát fejezzék be a megélhetési gyerekgyártást.
hajjaj
2016. május 20. 13:20
Majd a Tóbiás József... a szőrösebbeket.
Nannyó
2016. május 20. 13:17
Én nem hiszem el azt a 20 százalékot. Ez biztos, hogy agyonkozmetikázott adat. Csak nézzen szét mindenki maga körül, nem lát cigány nőket dolgozni. Itt-ott egy-két takarítónő, oszt' annyi.
tevevanegypupu
2016. május 20. 13:04
Igen..a nők tarják el a férfiakat..ahogy nagyon sok arab államban is a nők dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!