Kövér László felavatta II. Rákóczi Ferenc felújított emléktábláját Prágában

2016. április 27. 21:21

II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem emléktábláját avatta fel Prágában Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki ezután a csehországi magyarok képviselőivel találkozott.

2016. április 27. 21:21

Felavatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán délután Prágában II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem felújított emléktábláját. Az avatóünnepség elején Kövér László rövid beszédében ismertette és méltatta II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem személyiségét, életművének szerepét és fontosságát a magyar történelemben.

A fejedelem prágai diákéveire emlékeztető kétnyelvű, cseh és magyar emléktáblát 1985-ben leplezték le a Kisoldali téren az egykori jezsuita rendház és professzori kollégium falán. Ez volt az első, magyar nyelvű szöveget is tartalmazó emléktábla a cseh fővárosban.

Az emléktábla felújítását a prágai magyar nagykövetség kezdeményezte, amely a szükséges anyagi fedezetet a Rákóczi Ferenc emlékévre elkülönített magyar állami alapból szerezte meg.

A felújítás alkalmával nem csupán az impozánsan nagy méretű táblát tisztították meg, hanem az eredeti szövegben szereplő két hibás adatot is kijavították. A táblán tévesen szerepelt Rákóczi Ferenc születésének éve, mert az erdélyi fejedelem nem 1675-ben, hanem 1676-ban született. A másik téves adat, hogy Rákóczi 1690 és 1692 között lakott az épületben. A fejedelem 1690 és 1692 között valóban Prágában élt, de csak 1691-ben és 1692-ben lakott a Kisoldali jezsuita házban. Az 1690-es évet és az 1691-es év egy részét még a mai Károly-téren álló Szent Ignác-templomhoz csatlakozó jezsuita kollégiumban töltötte. Ez az adat időközben vált közismertté, ezért most ezt is kijavították.

A táblaavatás után az Országgyűlés elnöke egy prágai szállodában a csehországi magyarok képviselőivel találkozott.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2016. április 28. 09:06
A pragai jezsuitaktlol a katolikus Habsburg-ellenessegen at a moszlim Rodostoba ... - regen jartam nala a szt. Erzsebet domban ...
paro
2016. április 27. 21:57
II. Rákóczi Ferencet, a Rákóczi-szabadságharc és fél Magyarország főutcáinak névadóját 1705-ben Szécsényben vezérlő fejedelemnek választották a magyar rendek. Pusztán erdélyi fejedelemként emlegetni kissé megtévesztő, ráadásul Prágában még nem is viselte az erdélyi fejedelem címet. De javítsatok ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!