Nem engedték be Romániába a Jobbik alelnökét

2016. március 09. 09:41

Erdélybe utazott volna kedden a Jobbik alelnöke, hogy részt vegyen a székely szabadság napján, de a román határőrök nem engedték át a határon. Szávay Istvánt azért nem engedték be Romániába, mert három évre kitiltották az országból.

2016. március 09. 09:41

Nem engedték be Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét Romániába; ezt maga az országgyűlési képviselő közölte közleményben szerdán az MTI-vel. Azt írta, kedden Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a székely szabadság napján, valamint sajtótájékoztatót és lakossági fogadóórát tartott volna Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben is. Csaknem félórás várakoztatás után az ártándi román határállomáson közölték vele, nem mehet tovább, mert három évre kitiltottak az országból. Mint írta, a határőr arról tájékoztatta, hogy a kitiltásáról szóló döntés 2015. október 21-e óta érvényes.

„Tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásomhoz hasonlóan ismét csak a határon tudtam meg, hogy nem léphetek Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatott erről senki, mint ahogyan kitiltásom konkrét okáról sem” – írta közleményében a politikus.

„Elképesztő és felháborító”

„Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak” tartja egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről. Szávay István emlékeztetett arra, hogy korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult és Strasbourgban beperelte a román államot. Hozzátette, most is kihasználja az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget. 

Két éve márciusban négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen Romániába egy évig. Akkor Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakán
2016. március 09. 14:19
Szolni kéne a helsinkinek a tasznak meg minden jogvédőnek..hogy làbbal tiporjàk a magyar jogokat!!!ja hogy nem cigàny zsido vagy migràns akkor kussolnak...igy szokàs ez liberàlfasiszta modra abszurdisztànban...
BőröndÖdön
2016. március 09. 14:00
Nem csodálom,hogy megunták...
Szívemből magyar
2016. március 09. 13:22
Hülye románok még mindig nem fogták fel, hogy nem mi vagyunk egymásnak a fő ellenség, mi nagyrészt mesterségesen vagyunk egymásnak ugrasztva, a migránsok és a cigány népességrobbanás mindkettőnkre nagy veszélyt jelent, úgyhogy inkább össze kéne fogni, lehet, hogy már a román lakosság is ezt szeretné jobban, de a román politikai elit még mindig a megszokott magyar kártyát játssza ki.
Dénia
2016. március 09. 13:12
Hát ez szar, és tényleg felháborító, de ilyen van. Nálunk is volt ilyen, amikor valami angolt vagy skótot tiltottak ki az országból, és nem is engedték,hogy megtartsa a szélsőjobboldali rendezvényét. Már nem emlékszem a nevére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!