Holttestük fényképét nem látná a világ

2016. február 18. 13:57

Nem megyek vissza Kairóba. Nem tudnék azzal együtt élni, hogy a munkám során nekem nyilatkozók közül bárki is veszélybe kerülhet amiatt, mert rám szállt a hatóság. Egyiptomban bármikor, bárkit halálra lehet kínozni, állampolgárságra, vallásra való tekintet nélkül.

2016. február 18. 13:57
Jászberényi Sándor

2016. január 25-én, a forradalom ötödik évfordulóján egy huszonnyolc éves olasz kutató, Gulio Regeni elindult a belváros felé metróval, Dokkiban található lakásából. Látásból ismertük egymást, tekintve, hogy egy környéken laktunk és gyakran összefutottunk a szudáni úton található élelmiszerboltban. Gulio a szakszervezeteket kutatta. Néhány szakszervezetissel kellett volna találkoznia a Beb El Luk téren. Sosem érkezett meg.

A holttestét néhány nappal később találták meg a sivatagi úton. Az egyiptomi hivatali verzió szerint autóbalesetben vesztette életét. A második, már az olasz hatóságok által végzett boncolás feltárta, hogy Gulio „bestiális módon” veszítette életét. Testén csikkeket nyomtak el, körmeit lehúzták mind a tíz ujjáról és lábujjáról. Halálát verés okozta.(...)

Ennek a gyilkosságnak ugyanis egyetlen üzenete volt:

Egyiptomban bármikor, bárkit halálra lehet kínozni, állampolgárságra, vallásra való tekintet nélkül. (...) Azonban nem ezért hagyom ott most az én szép szerelmes Egyiptomomat, mely mindig jó volt hozzám.

Pár nappal ezelőtt bejelentkezett egy ismerősöm, akivel sokat dolgoztam együtt. Közösen mentünk le a beduinokhoz, amikor az MFO-t támadás érte, és még a hadseregben szolgálva is szivárogtatott nekem fényképeket arról, mi is történik a Sinai Félszigeten.

Rám írt, hogy „látta a nevemet” egy listán, ami a külföldi, ellenzéki újságírókat írta össze.

Elképzelhető, hogy nyomoznak utánam.

Bár a Gulio halálát övező nemzetközi felháborodás miatt jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy egy újabb külföldit üssön el az állambiztonsági szolgálat autója, úgy döntöttem, hogy nem megyek vissza Kairóba.

Ennek elsődleges oka, hogy nem tudnék azzal együtt élni, hogy a munkám során nekem nyilatkozók közül bárki is veszélybe kerülhet amiatt, mert rám szállt a hatóság. Ellentétben velem és az EU-s útlevelemmel, nekik ugyanis semmijük sincsen. Sikoltásaikat nem hallaná, holttestük fényképét nem látná a világ.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. augusztus 01. 12:58
Azért egy normális embernek (még egy újságírónak is)feltűnhetett volna, hogy százas szériában kivégezni embereket általában nem demokráciákban szoktak, úgyhogy csak az a kérdésem, hogy mért van meglepve?
Antigoné
2016. április 16. 11:07
Nem kellene mosakodni (a nyilatkozókat sajnálja), simán bevallhatná, hogy fél, ami érthető is. De persze így sokkal inkább eladható, és nem nevezik gyávának. Lehetne?
nemormester
2016. március 01. 21:36
Ne bassz! Nem arab demokraták?
Onurisz
2016. március 01. 21:34
A lakosság fele analfabéta. Rengeteg embernek nincs állami dokumentuma arról, hogy létezik.Hivatalosan 83-85 millió, szociológusok szerint 90-100 millió a népessége. A lakosság kétharmad magyarországnyi területen él. - És a "forradalom" a politikai alapjogok követeléséről szólt - Jászberényi úr szerint. Ugye ezt azért elég nehéz elhinni. És mit lehet ezzel az egésszel kezdeni? Valamilyen hatalomnak kordában kell tartania, mert különben Európára zúdul, mint most Irak és Szíria népe. Lehet az egy iszlám diktatúra, mint Iránban, csakhogy Irán jóval nagyobb területen, valamivel kevesebb és sokkal iskolázottabb lakossággal, több erőforrásból él, és mégis fel akarja számolni a Nyugatot. És lehet egy amerikaiak által fizetett katonai elit diktatúrája, amely féken tartja a robbanást. legyilkolja az iszlamista szervezkedőket és azokat a szerencsétlen ostoba nyugatiakat is, akik nem értenek semmit és "demokráciát" akarnak ott csinálni, meg "szakszervezetet". Csak helyeselni lehet tehát, hogy az amerikaiak az utolsó pillanatban észhez tértek és belátták, mi az érdekünk. Csak az a kérdés, meddig tartható fenn mindez és mi lesz azután?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!