Még mindig vitáznak a Dunában talált holttestekről

2016. január 12. 10:12

Több mint négy éve nem sikerült egyezségre jutni azoknak az emberi maradványoknak a sorsáról, amelyeket még 2011-ben találtak a Margit-híd felújítása során.

2016. január 12. 10:12

Hová és milyen szertartás keretében temessék el az emberi maradványokat – erről folyik még mindig a vita azoknak a maradványoknak az ügyében, amelyeket a Margit-híd felújítása közben találtak még 2011-ben. Az esetről a Népszabadság számolt be, mely közölte azt is: szakértők megállapítása szerint több csont zsidók maradványa lehet, a zsidó hitközségek pedig ennek megfelelően ragaszkodnak ahhoz, hogy zsidó temetőbe és zsidó szertartás keretében temessék el a maradványokat. A Nemzeti Örökség Intézete ökumenikus temetést javasolt, nyughelyként pedig a Fiumei úti nemzeti sírkertet. Mivel nem sikerült megállapodni eddig az ügyben, a temetésről a Fővárosi Önkormányzat dönthet végül.

Ungváry Krisztián történész a TV2-nek azt mondta: az 1940-es években több olyan eset is történt, amikor holttestek kerülhettek a Dunára a Margit-hídról vagy annak közeléből. Egyrészt 1944 novemberében a németek véletlenül felrobbantották a Margit-hidat, mikor az tele volt emberekkel; másrészt a nyilasok uralma alatt, 1944 októberétől rendszeressé váltak a dunaparti kivégzések; harmadrészt pedig 1945 januárjában, amikor is Budapest ostroma során a Margitszigeten is komoly harcok dúltak.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2016. január 12. 15:12
Valószínüleg úgy vélekednek, hogy még mindig jobb ha néhány goj zsidó szokás szerint van eltemetve mintha -ó micsoda szentségtörês- esetleg néhány zsidó goj szertartással kapja meg végtisztességet.
lajkakutyus
2016. január 12. 11:10
Más szakértők megállapítása szerint pedig keresztény, magyar, ill. keresztény felekezethez tartozó, zsidó származású lehettek az áldozatok. Miféle pofátlan ötlet ez megint, kisajátítani minden konkrét tudás nélkül halottakat?
rajgy
2016. január 12. 11:03
Itt most visszaköszön a meghamisított "fősodrású" történelem. A csontok együtt nyugszanak, de szabadságtéri emlékművet nem tűrik, pedig ott is egyértelmű: "A német megszállás áldozatainak emlékműve" értsd: az Összes(!) áldozatainak. (Vagyis, hogy voltak magyar, zsidó, roma, lengyel és még német áldozatok is Budapesten)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!