Balog szerint is szükség van korrekcióra az oktatásban

2016. január 28. 09:57

Az emberi erőforrások minisztere kezdeményezni fogja, hogy regionális szinten szervezzenek fórumokat a tanároknak és a szülőknek, ahol mindenki elmondhatja a véleményét az oktatási rendszerről.

2016. január 28. 09:57

Regionális szinten is fórumokat kell tartani az oktatási kérdésekről – mondta Balog Zoltán  csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában. A emberi erőforrások minisztere fontosnak nevezte, hogy meghallgassák, milyen gondok merülnek fel és azokon miként lehetne javítani. Ennek érdekében arra fogja utasítani a munkatársait államtitkári, helyettes államtitkári, főosztályvezetői, Klik-vezetői szinten, hogy külön fórumokon találkozzanak igazgatókkal, igazgatóhelyettesekkel, tanárokkal, szülőkkel – mondta. Balog Zoltán szerint a megbeszélések eredményeként értelmes belső korrekciós javaslatok születhetnek, amelyek végrehajtására készen állnak.

A közoktatási rendszert ért kritikákra, például a pedagógusok adminisztratív leterheltségére válaszul azt hangsúlyozta, hogy 2016-tól három évig „nem esnek tanfelügyelet hatálya alá” a minősített pedagógusok, ami 9 ezer tanárt érint. A diákok túlterheltségével összefüggésben azt mondta: ez több éves probléma, már az ő gyerekkorában is vita volt erről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világ változik és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt.

Balog Zoltán szerint az egész napos iskolának éppen az a célja, hogy ha megtanulja a diák az iskolában a tananyagot, a hétvégéje szabad legyen. Az intézményfenntartásról szólva azt emelte ki, hogy intézményvezetőknek, az alsóbb szintű irányító szerveknek nagyobb autonómiát, felelősséget kell adni. Hangsúlyozta: a rendszerbe az elmúlt három évben plusz 234 milliárd forintot fektettek be, 2017-re ez már 300 milliárd forint feletti összeg lesz, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bére 40-50 százalék között növekszik. Rámutatott: az örökölt anomáliák miatt kellett lépniük, az önkormányzati szintű finanszírozás fenntarthatatlan volt és 1000 milliárdos hiányt termelt.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2016. január 28. 16:25
De hova lett Hoffmann Rózsa???
Strassnoff Ignác
2016. január 28. 16:23
Csuhás cigány, 6 éve nem csináltok mást, csak korrigáltok. Érdekes, hogy minden felmérés azt mutatja, hogy a számolástól az olvasáson át, az általános tárgyak mindegyikében egyre szarabbul teljesítenek a magyar diákok minden évben. De gondolom a hittan, meg az etika már kurvára megy. Ja és egyre szebben énekelnek... Ne erőlködj füstös, minden normális ember látja, hogy a cél a lakosság lehúzása a ti szintetekre. Ha már olyan balfasz lesz a nép zöme, mint az egy rendes Orbán szavazótól elvárható, akkor mindenki hiszi a jobban teljesítést és azt, hogy a Föld legjobb országában él, a legjobb vezér uralkodása alatt. Szép új világ...
koronaszepe
2016. január 28. 16:17
Szétbasztatok mindent és amikor szétbaszódott, akkor jöttök evvel a beszéljük meg dumàval. Jó, hogy nem Nemzeti Konzultàciót akartok... Minden hozzàértő előre megmondta.
Vezetéknév Utónév
2016. január 28. 14:42
A Fidesz oktatáspolitikája sokadszorra bukik meg. A jelenlegi káosz nem korrigálható. Teljesen új alapokon kell megszervezni az egészet, új, kompetens emberekkel, a szakmával együttműködve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!