Svéd politikus Szegeden: A svéd menekültrendszer összeomlott

2015. december 04. 10:18

A svéd Liberálisok tagja, Olle Schmidt szerint Európa jövőjének jelenlegi kérdéseit csak még több együttműködéssel lehet megválaszolni. A politikus szerint Svédországban csődöt mondott a rendőrség, a bevándorlási hivatal: a svéd kormány rosszul mérte fel, hogy milyen kockázatot rejt magában a menekülthullám, amely a „fasiszta és rasszista” Svéd Demokrata pártnak kedvez.

2015. december 04. 10:18

A svéd Liberálisok tagja, egy egykori uniós politikus járt Szegeden – írja a SzegedMa. A Szegedi Tudományegyetemre látogató Olle Schmidt ostorozta hazája kormányának lépéseit, amelyekkel szerinte a radikális jobboldaliak kezére játszanak. A svéd politikus emelett az európai vita fontosságáról és az integrációról beszélt az érdeklődőknek.

Schmidt szerint Európában különböző álláspontok és problémák vannak, amelyet közösen kell megvitatni. „Nagyon fontos, hogy megvitassuk, mi legyen Európa jövője, mert országokon belül és kívül is különböző álláspontok jelennek meg, de csak még több együttműködéssel lehet a kérdéseinket megválaszolni. Pénzügyi, társadalmi, adósságválságok, Ukrajna, Szíria és a menekültek krízise követi egymást, de ez nem fogja megosztani Európát, mert mindenhol vannak problémák a kontinensen, beleértve Magyarországot is” – vélekedett Schmidt.

Szerinte az európai polgárokat és vezetők tudják, hogy a nacionalizmus, a protekcionizmus, az izolacionizmus mindig rettenetes következményekkel járt Európában. „Ha összehasonlítjuk az 1930-as évek Európáját a mostanival, láthatjuk, hogy akkor és most is magas volt a munkanélküliek aránya sok országban, megjelent a fiatalkori munkanélküliség, s ma a migránsok is itt vannak. Tudjuk, hogy ez, hova vezetett!”

Magától nem védődik meg Európa

„Az európai vezetők találkoznak Brüsszelben, Luxemburgban és kritizálják egymást, Orbán Viktor elmegy az Európai Parlamentbe felszólalni, az uniós vezetők jönnek Budapestre tárgyalni, de van párbeszéd, s ha ez mindkét fél számára kemény, akkor is fontos” – magyarázta. Rámutatott, az ő fiatalkorában még Lengyelországba, vagy Magyarországra sem tudott elutazni, de ma Szegeden szabadon beszélhetett kínai, mongol, magyar diákokkal az egész világgal kapcsolatos kérdésekről. „Magától nem védődik meg Európa, ehhez mindannyian kellünk” – utalt a földrész értékeire a politikus.

A politikus, aki az Európai Parlament Egykori Tagjainak Társaságának (European Parliament Former Member Association) képviseletében járt Szegeden, erősen bírálta Svédország szociáldemokrata-zöld kormányát. „Nem az én kormányom, nem az én ízlésemnek megfelelően irányítanak” – mondta el Schmidt, aki szerint a „fasiszta és rasszista” Svéd Demokraták egyre jobban teljesítenek, nő a népszerűségük, miközben a kormánykoalíciónak csak kis többsége van, ez a kettősség politikai instabilitást okoz országában.

Szerinte a radikális pártnak egyetlen témája volt, a bevándorlás, amiről a többi párt nem akart beszélni. „Sokkal hamarabb kellett volna reagálniuk a jelenségre, mert Libanon, Törökország menekülttáborai nem újdonságok” – mondta el Olle Schmidt, majd hozzátette: „Miután a migránsok bejöttek Németországon, Dánián átgyalogolva Svédországba, akkor jött rá a kormány, hogy nem tud mit tenni a helyzettel. A miniszterelnök-helyettesnő szentül fogadkozott, megígérte, hogy soha nem teljesítik a Svéd Demokraták követeléseit, nem fogják lezárni a határokat. S most meg kell tennie...”

Hiányzott a kontroll Svédországban

„Meg akarták védeni a svéd menekültjogokat, de a kontroll hiányzott. Negyvenezer gyermek jött Afganisztánból, Marokkóból, de kétezer gyermek eltűnt. Nem tudják, hogy hol vannak! Csődöt mondott a rendőrség, a bevándorlási hivatal! Két hete alszanak kint a hivatal folyosóin a menekültek, mert nincs elég hely. Sátortáborokat akarnak felállítani Malmöben, de Svédországban kemény a tél” – mutatta be a skandináv államban uralkodó állapotokat. Schmidt szerint a miniszterelnök-helyettesnő elárulta saját szavazóit és hitét, rossz utat választott a kormány, nyugodtabban és az emberiességet jobban figyelembe véve kellett volna cselekedni.

A politikus beszélt a migránsok integrációjáról is, amellyel kapcsolatban a nyolcvanezer, főleg boszniai menekült példáját hozta fel, akik többsége jól tudott beilleszkedni a társadalomba. „Ők hozzáadott értéket jelentenek, a kérdés az, hogy a szíriai muszlimok képesek-e integrálódni” – mondta. Úgy látja, sok az orvos, fogorvos, tanár, a diplomás, de van olyan is közöttük, akinek problémás lesz a beilleszkedése, mert dolgozni kell és beszélni a svéd nyelvet. Azt viszont nem tartja integrációnak, ha enklávék alakulnak ki, ahol elszigetelve élnek a bevándorlók.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2015. december 04. 17:52
Amikor a magyar ipar összeomlott, nem sírtatok, megrántottátok a vállaitokat, aztán azt mondtátok, hogy ez a természet rendje. Amikor belefulladtok a szarba, a sok fekába, akiket a rossz lelkiismeretetek miatt mint valami háziállatokat aranykanálból etettetek, akkor meg bamba, sírós balfaszként könyörgően meredtek ránk, hogy ugyan hadd passzoljatok már le ide is pár milliót.... Húzzátok a faszotokra az összeset, bár szerintem inkább ők fognak titeket. Szelávi! Ez a természet rendje. Nyugodjatok bele az elmúlásba, mi is belenyugszunk a tiétekbe! Aki hülye, haljon meg!
OberEnnsinnen
2015. december 04. 16:59
"Schmidt szerint a miniszterelnök-helyettesnő elárulta saját szavazóit és hitét, rossz utat választott a kormány, nyugodtabban és az emberiességet jobban figyelembe véve kellett volna cselekedni." Ha a miniszterelnök-helyettesnő demokratikusan feldobja a szart a levegőbe, alá is fúj sokszor, jó nagyokat, az a szar még sokáig fog hullani és hullani visszafelé. Mert ilyen a természete, azaz a tömegvonzás szabályai a szarra is érvényesek. A svéd liberálisok, szociál és ilyen-olyan demokraták akár elismerik ezt, akár nem. A miniszterelnök-helyettesnő pedig sír és azt hiszi, ezzel mindent elintézett...
e.o.storm
2015. december 04. 16:07
Botka az ószövetségeseivel és a helyi hagymánytisztelő boszorkányság kemény magjával karöltve a libbantak mekkájává változtatja ezt a déli árterületet.
catalina9
2015. december 04. 14:26
heep [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 4. 13:24 Így a lakosság száma felduzzadt. Ő (mindenféle forrásokra hivatkozva) egy és kétmillió közé tette a halottak (lényegében élve elégettek) számát." 300.000-re becsülik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!