Halálos hétvége

2015. november 02. 07:26

Nem kell háborúba menni, terrorveszélyes területre tévedni ahhoz, hogy nagy bajba kerüljünk.

2015. november 02. 07:26
Lukács Csaba

Fura fintora a sorsnak, hogy azokban a napokban, amikor a keresztény világban a halottainkra emlékeztünk, emlékezünk, több, nagyon sok áldozattal járó tragédia rázta meg a világot. Kezdődött Bukarestben, ahol megtörtént az, ami a jelek szerint sajnos minden nagyvárosban elkerülhetetlen: egy lemezbemutató koncerten alkalmazott pirotechnikától kigyulladt a klub hangszigetelése, és a gyorsan terjedő tűzben, illetve az azt követő pánik miatt sokan odavesztek. Eddig, mikor ezeket a sorokat írom, huszonkilenc a halálos áldozatok száma, több százan sérültek meg, közülük nyolcvanan-kilencvenen vannak kritikus állapotban tizenkét bukaresti kórházban. Ilyenkor a magyar embernek a budapesti West-Balkánban négy évvel ezelőtt bekövetkezett tragédia jut eszébe – akkor nálunk három nőt tapostak halálra. Most is volt magyar érintettje a román fővárosban történt katasztrófának – egy székelyföldi magyar lány részt vett a koncerten, és egy baljós előérzetnek, múló rosszullétnek köszönheti az életét. Ahogy azt lapunknak elmondta, pár perccel a nagy baj előtt ment ki levegőzni, a bent maradó barátai közül egy meghalt, egy súlyos állapotban kórházban van.

A másik katasztrófa szombat délelőtt történt: lezuhant az orosz Kogalimavia légitársaság Airbus A321-ese, fedélzetén 224 emberrel. Az utasok többsége nyaralásból hazatérő orosz volt (köztük huszonöt gyerek), de volt közöttük három ukrán és egy fehérorosz állampolgár is. A repülőgép Sarm es-Sejk üdülővárosából tartott Szentpétervárra, és a Sínai-félsziget középső részén tűnt el a radarról. Senki sem élte túl a tragédiát, s bár az Iszlám Állam azonnal magára vállalta a terrorakció elkövetését (ők ellenőrzik azt a területet, ahol a gép lezuhant), polgári repülési és biztonsági szakértők kizártnak tartják, hogy a dzsihadista csoport lőtte volna le a kilencezer méteres magasságban repülő gépet. A Reuters szerint a törzs két részre szakadt, az egyik kigyulladt, a másik darab egy sziklán zúzódott össze. A fekete dobozokat a kutatóegységek már megtalálták, így jó esély van arra, hogy rövidesen pontos képet kapjunk a katasztrófa okairól, körülményeiről.

A két példa azt mutatja: nem kell háborúba menni, terrorveszélyes területre tévedni ahhoz, hogy nagy bajba kerüljünk.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. november 02. 11:54
Ez is a Simicska-féle maszatolás része...?(!)
kizökkentidő
2015. november 02. 10:05
Hétmilliárdnyian élünk a földön és naponta ezer számra halnak meg nem természetes halállal ( a háború sújtotta területeket zárójelbe téve is), de fizikai és lelki képtelenségnek tartom, ha minden ilyen tragédiát, akár egyedi akár tömeges meg akar valaki gyászolni. Ami meg az utolsó mondatban lévő következtetést illeti, egy egészséges elemi iskolás önmagától eljut erre a szintre.
Sumi
2015. november 02. 09:58
Ez a székelyföldi lány is nagyon "felelősen" járt el, amikor nem mondta el szüleinek hova megy. Belegondol-e most abba minek tette volna ki őket, ha vele történik valami?
ördöngös pepecselés
2015. november 02. 08:34
"fedélzetén 224 emberrel. Az utasok többsége nyaralásból hazatérő orosz volt (köztük huszonöt gyerek" érdedekes minden 9 emberre jutott egy gyerek lévén hogy az ember a gyerekkel megy nyaralni, ebből az következik hogy a gyerekteleneket kegyetlenül meg kell adózni mert aránytalanul sokan vannak a jól élők között
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!