Nem vizsgálta felül Magyarország adósbesorolását a Moody's

2015. július 11. 09:26

A tervezett menetrend szerint pénteken vizsgálta volna felül Magyarország adósbesorolását a Moody's, a hitelminősítő azonban késő este közölte, hogy nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében, így hazánk besorolása továbbra is „Ba1” stabil kilátással. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy a Moody's még mindig kockázatosnak tartja Magyarországot.

2015. július 11. 09:26

Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást. A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is „Ba1”, stabil kilátással. A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb november 6-án szerepel.

Az MTI által megkérdezett közgazdászok szerint a döntés azt jelzi, hogy a Moody's még mindig kockázatosnak tartja Magyarországot. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette: a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a szakértők. Szintén hozzájárulhatott a lépéshez, hogy jelentős a vállalati különadóra támaszkodó állami bevétel, amely versenyképességi szempontból kedvezőtlen.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint meglepő a Moody's döntése, mert a magyar gazdaság mutatói alapján legalább az adósság besorolás kilátásának javítása lett volna indokolt. Az, hogy a Moody's nem hajtott végre felülvizsgálatot jelzi, hogy még mindig középtávú nehézségeket feltételeznek a magyar piacon – mondta. Hozzátette: a magyar gazdaságpolitika a régióban meglehetősen speciális, több intézkedésnek – így például a bankadó, szektoradók – negatív hatása lehet, lefelé húzva a középtávú növekedést, mivel kisebb lesz a tőkevonzó képesség, valamint a beruházási- és a hitelezési hajlandóság, ami áttételesen hat az adott gazdaság adósság-visszafizető képességére. Mint elmondta: Magyarországon a beruházási ráta a tavalyi uniós finanszírozási csúccsal és választási év végével már most esik, erre hivatkozhatnának a hitelminősítők, de ettől függetlenül kedvezőbb döntésre számított a piac.

A köztévében ugyanakkor Lentner Csaba közgazdász arról beszélt: a piacok már rég beárazták Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába. Lentner hangsúlyozta: a magyar gazdasági növekedés tartós, az államadósság folyamatosan csökken, így nem véletlen, hogy Magyarország kilátásait mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő pozitív tartományban tartja.

Az NGM közleményt adott ki, melyben azt írják: a Moody's egy későbbi időpontra halasztotta el Magyarországra vonatkozó minősítését, mert a görög helyzetet övező bizonytalanságok miatt egyelőre tartózkodik bármilyen minősítési döntéstől. A nemzetgazdasági tárca hangsúlyozta: a gazdaságpolitikai reformok és „a magyar polgárok közös erőfeszítései” miatt Magyarországon tartósan alacsony a költségvetési hiány, folyamatosan csökken az államadósság, és a magyar gazdaság mára újra növekedési pályára állt. A kiegyensúlyozott államháztartásnak és a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításának köszönhetően jelentősen csökkent az ország külső sérülékenysége – tették hozzá. Értékelésük szerint ezeket az eredményeket a piaci befektetők már rég elismerik, hiszen a magyar állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítésű országok adósságleveleinél. „Bízunk abban, hogy egy későbbi, már egy nyugodtabb piaci környezet kialakulását követő időpontban a Moody's a gazdaságpolitikai eredményeinket teljes mértékben elismerő minősítési döntést fog hozni” – zárta reagálását az NGM.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. július 12. 05:53
Innen már csak az a kérdés meddig égetik magukat tovább? Mert a szent piac leszarja őket a mi esetünkben több, mint 2 éve.
justiceforhungary
2015. július 11. 14:30
pöcsszolgák
mákgubó
2015. július 11. 12:13
Az e heti sikerlufi kidurrant. Árpikám, most valami más faszságot, a jövő hétre abraknak a narancsbirkáknak.....:))))))))))
drkovax
2015. július 11. 12:12
Nem bírtak kitalálni olyan kamu dumát, ami (az amúgy igen vastag) arcbőrükre ráfért volna, hogy miért nem javítanak. Maradt az, hogy "nem is foglalkoztunk vele". (Ugyanis nem azt mondták, hogy "minősítettük és változatlanul hagytuk". Ez így egyébként valószínűleg a szerződésük megszegése is, hisz a minősítésért kapják a kibocsátások után a pénzüket ...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!