Miért van szarban a magyar baloldal, és mi köze ehhez Európának?

2015. május 18. 15:06

A helyzet innen nézve tragikus, nagyon mélyen vagyunk, és talán 70 éve nem volt ilyen közel, szinte kéznyújtásnyira a fasizmus.

2015. május 18. 15:06
Szekeres Ferenc

Ma nagyjából az a helyzet, hogy azok a gyűjtőpártok, amelyek a szocializmus vagy a szociáldemokrácia égisze alatt kormányozhattak az utóbbi évtizedekben, több európai országban a végüket járják, ettől persze még elvegetálhatnak néhány évtizedig (a spanyol establishment álma például egy nagykoalíció német mintára), de ez nem változtat a tényen, hogy a király meztelen. (…)

Baloldali alternatívát Európában és Magyarországon egyaránt csak olyan erő hozhat létre, amely az elméleti megújulás, a szervezett érdekvédelmi mozgalmak és a képviselni kívánt »néppel« való közvetlenebb kapcsolat, illetve a demokratikus döntéshozatal megújítására törekszik – amíg ezek nem léteznek vagy papírlábakon tipegnek, nehéz lesz, ha nem lehetetlen, valódi, hiteles erőt felmutatni a jobboldal és a szélsőjobb ellen. Akadnak viszont olyan kísérletek, amelyek reményre adnak okot, a Szirizától a Podemos-on át a dél-kelet-európai mozgalmakig.

A helyzet innen nézve tragikus, nagyon mélyen vagyunk, és talán 70 éve nem volt ilyen közel, szinte kéznyújtásnyira a fasizmus. Ha onnan, nekünk is ugyanazt a harcot kell megvívnunk, mint »Európának« vagy a Nyugatnak, és a változás, itt-ott, úgy tűnik, elkezdődött.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andris32
2015. május 19. 15:38
NAh, megtanultuk ismét a leckét: ha nem a zsidók vannak hatalmon akkor "karnyújtásra vagyunk a fasizmustól". Beszarááááás :)
TuskóHopkins
2015. május 19. 08:11
Méretes baromság. Versenyre kel a jobboldali "minőségi" írásokkal.
Morgen
2015. május 18. 21:37
Azonkívül, hogy fasizmust mantráz, mit akar mondani a Szerző?
antioxi
2015. május 18. 21:29
"...talán 70 éve nem volt ilyen közel, szinte kéznyújtásnyira a fasizmus..." Dehogyisnem kisöreg. Idáig liberálfasizmus volt, nem is vetted észre?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!