19 kérdéses népszavazás: megtámadták a két hitelesített kérdést

2015. április 09. 14:16

A 19 kérdéses civil népszavazás kérdései közül csak hármat engedett át az NVB, de ezek közül két jóváhagyó határozat ellen jogorvoslati kérelem érkezett a Kúriához a határidő utolsó napján. Így a legfelsőbb bírói fórum nem csak a kezdeményezők által az elutasító NVB-határozatok elleni fellebbezést kell, hogy elbírálja, de felülvizsgálja az NVB két jóváhagyó döntését is, amik a tankötelezettségről és a kamarai tagdíjakról szólnak.

2015. április 09. 14:16

Jogorvoslati kérelmek érkeztek a 19 kérdéses „rendszerbontó népszavazásnak” a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében. A Nemzeti Választási Iroda megerősítette az MTI információját, hogy a jogorvoslatra nyitva álló határidő utolsó napján, csütörtökön két, az NVB által hitelesített népszavazási kérdés kapcsán bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be.

A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 „rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés közül két kérdést hitelesített március 25-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB úgy ítélte meg, a két kérdés megfelel az Alaptörvényben és a népszavazási törvényben foglalt előírásoknak, így azokban lehet országos ügydöntő népszavazást tartani. 

A két hitelesített kérdés a következő volt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?”; illetve „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

Az NVB hitelesítő határozatával szemben csütörtök 16 óráig lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, ilyen mindkét kérdés vonatkozásában érkezett is a határidő utolsó napján. 

Ez tehát azt jelenti, hogy a két kérdés a Kúria elé kerül, amelynek 90 napja van dönteni arról, lehet-e a két kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria helyben hagyja az NVB hitelesítő határozatait, akkor a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Szerdán egy további kérdést hitelesített az NVB, amely arra vonatkozik, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezettekkel közös háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen. Ezen kérdés hitelesítése kapcsán még nyitva áll a jogorvoslati határidő. 

Korábban a kezdeményezők közölték: az elutasított kérdések miatt jogorvoslattal élnek a Kúria előtt.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2015. április 09. 22:49
Micsoda nagyvonalú az állampárt....:D:D:D Vasárnap jön a bünti.
gepida
2015. április 09. 17:18
Akik kitalálták a kérdéseket, azok is tudták, hogy az egészből nem lesz semmi. Csak hát a csalódott tüntetőknek már végre fel akartak mutatni valami konkrétumot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!