A Miniszterelnökség reakciója a Simicska-interjúra

2015. március 08. 18:31

A Miniszterelnökség Orbán Viktor 2012-es parlamenti válaszával, és az akkor nyilvánosságra hozott dokumentumokkal reagált Simicska Lajos vádjaira.

2015. március 08. 18:31

Vasárnap megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy reagáljanak a Simicska Lajos által adott interjúban elhangzottakra. A Miniszterelnökség Orbán Viktor Vadai Ágnesnek adott 2012-es válaszát juttatta el részünkre: 

Tisztelt Képviselő Asszony!

K/6446. Számon hozzám intézett írásbeli kérdésére az alábbi választ adom.

Mi, rendszerváltók annak idején arra tettük föl az életünket, hogy Magyarországon egyetlen becsületes embernek se kelljen soha többé abban a tudatban élnie, hogy megfigyelhetik, vájkálhatnak a magánéletében, akár az otthonában is lehallgathatják.

Minket – a rendszerváltó nemzedéket – annak idején ezért gumibotoztak, üldöztek és hallgattak le. De mi nem adtuk föl, legyőztük a diktatúrát, így ma már nyíltan beszélhetünk minderről, és Ön is ezért teheti föl ezeket a kérdéseket.

Válaszként levelére elmondom újra, amit már elmondtam – legutóbb 2006-ban – a személyemet érintő titkosszolgálati dokumentumok kapcsán.

Igen vaskos dossziéban dolgozta föl a diktatúra gépezete ellenzéki tevékenységemet. Az Ön által említett dokumentumok is szerepelnek ebben a dossziéban és évek óta ismertek a nyilvánosság előtt is.

Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet – amint az a mellékletből kiderül – sikertelenül végződött.

Később folyamatos megfigyelés alatt tartottak engem, a feleségemet, és ellenzéki társaimat. Az állampárt titkos nyomozásainak célszemélyei voltunk mindannyian.

Az is világosan kiderül a dokumentumokból, hogy a nyolcvanas évek elejétől mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenünk. Megfigyeltek, besúgókat állítottak ránk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyünkre, a lakásunkba, sőt, a hálószobánkba is.

Bizonyos jelenségeket, eszközöket észleltünk, de volt, amiről csak akkor értesültünk, amikor az erről szóló aktákat sok évvel később átnéztük.

Biztosíthatom, ezzel szembeszülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény – öt, tíz, de huszonegynéhány év távlatából sem.

Magyarországon jó ideje mindenki megismerheti a rá vonatkozó dokumentumokat, mindenkinek személyes felelőssége tehát, hogy miként számol el a maga szerepével, tetteivel.

Igen, támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot.

Eközben azonban a diktatúra ártatlan áldozatait meg kell védenünk attól, hogy újra áldozatokká váljanak. A hallgatások, megfigyelések dokumentációi ugyanis nem csak politikai információkat tartalmazhatnak a megfigyelt emberekről, hanem például magánéletük momentumait, érzelmi kapcsolatokat, betegségeket, családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni. Ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk.

Tájékoztatom, hogy válaszomat és a mellékelt dokumentumokat az Önnek való megküldéssel egyidejűleg az interneten is hozzáférhetővé tettem.

Az Orbán Viktor által 2012-ben közzétett dokumentumok ezen a linken érhetőek el.

A közzétett dokumentumok leirata a következő linkeken olvasható:

A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése Orbán Viktor tevékenységéről
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III osztály szigorúan titkos jelentése „Lévay Anikóról és vőlegényéről”
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztály szigorúan titkos jelentése „Dr. Lévay Anikó ügyében”
A Nógrád megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztály szigorúan titkos jelentése a „BOJTÁR” és „VIKTÓRIA” fn. bizalmas nyomozásokról
A Szolnok megyei III/III. osztály szigorúan titkos, „Információ kérés” tárgyú jelentése 
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése a „BOJTÁR” fedőnevü bizalmas nyomozásban
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése „3/e rendszabály telepítésére” tárggyal
A Szolnok megyei III/III szigorúan titkos jelentése „3/e rendszabály telepitéséről - jelentés” tárggyal

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2015. március 09. 01:13
Mégiscsak az első diagnózisom volt a helyes- Ez a Simicska bolond. Alkoholista is, lehet, hogy a kettő összefügg, mert elitta az eszét. Moszkvában, persze. Minden hivatalnoknak indigót kellett befűznie az írógépbe, s a másolatot egyenesen vitték Moszkvába. Sőt, Moszkvában találták fel a faxot és a fénymásolót. Sztálin pedig titokban internetezett.
Mich
2015. március 09. 01:10
Érdekes, hogy míg a megfigyelt Orbán aktái megvannak, addig az állítólagos Simicska-akták nincsenek... Az ügynökök aktái tűntek el, nem az áldozatoké...!
VakzKommondor
2015. március 08. 23:50
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaya_Ibrahim_%C3%A9s_Josip_Tot olvasnivaló
zolka50.50
2015. március 08. 23:07
A sunyi libsibolsik most kreáltak maguknak egy rakás új nicknevet, és azokkal is szórják a bunkóságukat. Undorító csürhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!