Újra 18 év lehet a tankötelezettség korhatára

2015. február 24. 08:07

Visszaemelhetik az alig három éve leszállított tankötelezettségi korhatárt 18 évre. Az ok, hogy a szakképző iskolákban nagy a lemorzsolódás.

2015. február 24. 08:07

A szakképzés kiterjesztése miatt újra 18 év lehet a tankötelezettség korhatára – tudta meg a Magyar Nemzet. A korhatárt alig három éve szállították le 16 évre, de most visszaemelnék. A szakképzési koncepció felveti: a szakképzésben nő a képzési idő, és a szakképző iskolákban jelentős, 30 százalékos a lemorzsolódás.

Szintén lehetőséget adna a kormány által elfogadott koncepció, hogy a szakképző iskolák – amelyek szeptemberben átkerülnek az NGM-hez – szabadabb kezet kaphassanak a gazdálkodásban, ami felgyorsíthatná az intézményi beszerzéseket, és csökkentené az adminisztrációs terheket.

Ezen kívül bővítik a hiányszakmák ösztöndíjrendszerét, eltörölhetik a nappali tagozatos jelentkezés 21 éves korhatárát, 9. évfolyam felett pedig csak akkor lehet tanműhelyben gyakorlatozni, ha az iparkamara nem tud egy cége se biztosítani erre a célra.

*

Helyreigazítás: a Nemzetgazdasági Minisztérium az alábbiakat közölte lapunkkal:

„A KORMÁNY NEM TERVEZI A TANKÖTELEZETTSÉGI KORHATÁR EMELÉSÉT

A SZAKKÉPZÉSSEL KAPCSOLATBAN TERVEZETT, ILLETVE ELFOGADOTT
INTÉZKEDÉSEK KÖZÖTT NEM SZEREPEL A TANKÖTELEZETTSÉGI KORHATÁR
EMELÉSE, SEM AZZAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB INTÉZKEDÉS. A SAJTÓBAN
MEGJELENT HÍREKKEL ELLENTÉTBEN A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁBÓL NEM
KÖVETKEZIK AUTOMATIKUSAN A KORHATÁR EMELÉSE. AHOGY KORÁBBAN IS
HANGSÚLYOZTUK, A TANKÖTELEZETTSÉGI KORHATÁR SEMMILYEN MÓDON NEM
JELENT GÁTAT ANNAK, AKI TANULNI AKAR. A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁT
CÉLZÓ INTÉZKEDÉSEK BŐVÍTIK A TANULÓK TOVÁBBTANULÁSI
LEHETŐSÉGEIT, NÖVELIK A SZAKKÉPZÉS PRESZTÍZSÉT.

BUDAPEST, 2015. FEBRUÁR 24.

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM”

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. február 24. 14:37
Bulvárkacsa...
heep
2015. február 24. 11:17
Ilyen a gránit szilárdságú tankötelezettségi 16 éves korhatár?
Tintamin
2015. február 24. 11:07
SZAKÉRTELEM! KISZÁMÍTHATÓSÁG! HOSSZÚTÁVÚ TERVEZÉS! ÁTGONDOLT INTÉZKEDÉSEK! Illetve a "gépház zaja". Permanens gépházzajban él az ország, de nevezhetjük az orbán-kormányzást egyszerűen élestesztnek is: szarnak ők a hatástanulmányokra-egyeztetésekre-szakértőkre. Viktor pont ugyanannyira ostoba, mint bármelyik magára maradt despota pöcs, aki már senkiben nem bízik. Az oktatást rábízni olyanokra, akiknek egyetlen erényük, hogy jól tudnak segget nyalni nagyobb bűn, mint a MET-en keresztül hetente egymilliárdot zsebre tenni, kedves Viktor.
VakzKommondor
2015. február 24. 09:30
A tavaly elküldött 16 éveseket most visszahívják, vagy egyből megbüntetik? Vagy megvárják, amíg újra 16 lesz? Nem olyanoknak kellene inkább dönteni, akik tudják is, hogy mit csinálnak? Nem a szíjűrtóttóra gondolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!