Megszűnhet Marosvásárhelyen a magyar gyógyszerészképzés

2015. február 12. 13:29

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a nyáron száz helyet hirdethet meg román diákok részére, magyar diákoknak viszont egyet sem. Leonard Azamfirei rektor szerint ennek az oka, hogy magyar kollégái nem állították össze az akkreditációs anyagot. Szilágyi Tibor felmondott rektorhelyettes azt mondta: kollégái nem akartak egy diszkriminatív dokumentumot aláírni, ugyanis a magyar képzésre csak ideiglenes akkreditáció járt volna, míg a románra végleges.

2015. február 12. 13:29

Nem adták be időben az akkreditációs kérelmet a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökséghez (ARACIS), ezért nem hirdethetnek meg helyeket a magyar gyógyszerészképzésre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. A román gyógyszerészképzésre ezzel szemben száz hely lesz – írja a Krónika.

Leonard Azamfirei rektor magyar kollégáit vádolta az ügyben: mint mondta, azért nem kapták meg az akkreditációt, mert a magyar illetékesek nem politikai okokból nem voltak hajlandók összeállítani az akkreditációs anyagot. Hozzátette: az egyetem vezetősége megpróbálja rábírni az oktatási minisztériumot és az ARACIS-t, hogy változtassanak álláspontjukon, ez ügyben Bukarestben tárgyalni fognak. Azamfirei úgy fogalmazott: „mi, román vezetők próbáljuk meg kijárni azt, amit a törvényes határidőn belül a magyar illetékesek nem voltak képesek vagy nem akartak”.

Szilágyi Tibor felmondott rektorhelyettes viszont azt mondta: „szó sincs arról, hogy nem állítottuk volna össze a dossziét. Csakhogy Sipos Emese, aki korábban lemondott a dékánhelyettesi tisztségéről, teljesen érthető módon nem volt hajlandó aláírni egy, a magyar diákokat diszkrimináló dokumentumot.” Ugyanis a román nyelvű oktatás esetében végleges az akkreditáció, a magyar nyelvűre viszont csak ideiglenes akkreditációt adtak volna. Ideiglenes engedélyt az újonnan létesített karok kapnak, azonban Marosvásárhelyen 1948 óta folyik magyarul gyógyszerészképzés.

A volt rektorhelyettes a Krónikának azt mondta: fennáll a veszélye, hogy ősztől nem indul magyar nyelvű gyógyszerászképzés az egyetemen. Úgy fogalmazott: „ha nem sikerül dűlőre jutni, és az egyetem vezetősége erőlteti a diszkriminatív elképzelését, nem minket, magyar oktatókat, hanem a román többségű szenátust terheli annak a felelőssége, hogy ősztől a gyógyszerészeti fakultás bezárja a kapuit a magyar jelentkezők előtt”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sajid
2015. február 12. 22:44
ilyenkor hol a g..iben vannak a jogvedok, a feketeoves civilek, a tasz, a ai, a Helsinki bizottsag meg a tobbi gittegylet? ja igen soroznek, meg spanglit sodornak valami romkocsmaban
ottapont
2015. február 12. 15:52
Újabb, apró lépésekkel elért siker, amit az UDMR feltűzhet a kalpagjára. Szégyen!!!
Panzergeneral
2015. február 12. 15:38
Már unom, annyiszor leírtam, de úgy látszik, nem elégszer. Ha van hibás MOGYE ügyében, az nem más mint az Rmdsz. Markó miniszterelnökhelyettesként az oktatásért volt felelős, amikor elkezdődött a balhé, de nem tett semmit. Remélem egy haszna lesz a MOGYE mizériának: legközelebb kiesik a parlamentből ez a hazaáruló bagázs, amit Rmdsznek hívnak.
Locassen
2015. február 12. 15:22
Itt van egy kis színes hír, hátha ettől jobb lesz: http://www.bbc.com/news/world-asia-31412682 (már rögtön jól kezdődik, a BBC az 'Asia' klaszter alá tette be a hírt:)) Na szóval arról van szó, hogy a román nagykövetség Párizsban kiküldött egy emailt, ami meghívó volt egy fogadásra, amit a nagykövetségen tartottak. Az apró gikszer az volt, hogy véletlenül becsatoltak egy Excel-fájlt, amit nagyjából az ominózus "Pistának jó lesz" HÖOK táblázathoz lehetne hasonlítani. A románok xls-ében ugyanis a vendégek listája szerepelt, rövid, pár szavas jellemzésekkel kísérve - mint a "hátam közepén se lássam", vagy "borzalmas figura". Románok persze tördelték a kezüket, visszahívták a nagykövetet, meg a párizsi kulturális intézetük igazgatóját, de hát a baj már megesett. És pont Párizsban:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!