Most Andrassew Iván ment el

2015. január 14. 20:48

Épp azért volt rengeteg kritikája a szocialistákkal szemben, mert nagyon akarta, hogy sikerre vigyük az ügyet, amit hitelesebben képviselt, mint mi, politikusok.

2015. január 14. 20:48
Lendvai Ildikó

„Túl sok veszteséggel indul az év. Most Andrassew Iván ment el. Nem volt könnyű. ember. Kedves, nagyszívű, áldozatkész, de kérlelhetetlen igazságérzettel, szenvedélyes baloldalisággal megáldva-megverve. Ő vezette a Vélemény rovatot a Népszavában, amikor még nem rendszeresen, de elkezdtem oda írni. A lap maga is, az ő neve is rangot jelentett, nehezen megugorható mércét. Szerzőként mégis elfogadott, politikusként... hát az már nagy kérdés. Épp azért volt rengeteg kritikája a szocialistákkal szemben, mert nagyon akarta, hogy sikerre vigyük az »ügyet«, amit hitelesebben képviselt, mint mi, politikusok.

Pártelnökként kaptam tőle sistergően haragos, kritikus levelet is, a pártot körüllengő gyanúkról, a politikából meggazdagodókról, miközben a Népszava és újságírói a létükért küzdenek. Nem volt könnyű felelnem rá, főleg, hogy tudtam -noha erről nem írt- ő maga is méltatlan kenyérgondokkal kínlódik. Sok okból szégyellem, hogy nem tudtunk a Népszavának érdemben segíteni, de az okok között ő az egyik első.

Éppen kórházban volt, amikor egy sms-váltásunkban a betegségéről írt naplóját az Utazás a koponyám körülhöz hasonlítottam. Valami szellemes és szerény riposzttal hárított. Utólag vertem a fejem a falba a hasonlatom miatt, hiszen Karinthy a sikeres műtét ellenére végül nem élte túl. Kicsit megnyugodtam, amikor aztán láttam különböző tüntetéseken, a Szabadság téri arkangyalos szobornál többször is. (Nem mindig mertem odamenni hozzá, meg akartam úszni, hogy rám zúdítsa keserű és kemény kritikáját a baloldal állapotáról.) A kezelésektől kihullott haja helyén szoros fehér fejvédő sapkát viselt. Fehér, az angyalok színe. A haragos angyaloké is.”

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gary_cooper
2015. február 13. 22:27
Jaj, kedves Ildikó! Mióta tetszik az angyalokban hinni? Andrassewet nem ismertem, de néhány cikkét olvastam. Hát,hogy kérlelhetetlen igazságérzettel - az Ön szavaival élve - lett volna az elhunyt "megáldva", azon nagyon vitatkoznék Önnel. Nekem semmi más nem jött le a cikkeiből, mint a jobboldal zsigeri gyűlölete, a rosszindulat, a tények kiforgatása, és az ezekből levezetett következtetések torz interpretálása. A halottakról vagy jót vagy semmit, a közmondás szerint. Ezért mást nem is tennék hozzá...
gary_cooper
2015. február 13. 22:27
Muszáj ilyen közönségesen megfogalmazni a "véleményedet"? Valami undorító ez a primitív stílus! Változtass rajta!
kispufi
2015. január 27. 13:05
öreganyám, nem a mérce volt magas, hanem a te ugrabugra-képességed. idézd csak fel marosán elvtársadat a zsömléivel.
Peter8811
2015. január 20. 17:15
Ildi mama földalatti mozgalmat szervezett a Mátrában anyukájának!:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!