Vona: Ózdot lehet másképp is irányítani

2014. november 07. 20:18

„Félnek attól, hogy az új vezetés megnézi, milyen gazdálkodás folyt Ózdon az előző ciklusban” - jelentette ki Vona Gábor, a borsodi városban tartott demonstráción, a megismételt választások előtt. A Fidesz jelöltje Fürjes Pál szerint nagy szükség van most arra, hogy Ózd összefogjon és összetartson.

2014. november 07. 20:18

A Fideszt támadta a Jobbik elnöke az ózdi megismételt polgármester-választás előtt pénteken a borsodi városban tartott demonstráción. Vona Gábor kijelentette: a kétharmad birtokában politikai ellenfeleik nem tudják elviselni, hogy más irányítású város is legyen az országban, mint fideszes. Ahol mégis ellenzéki jelöltet választottak meg, ott szankciókkal fenyegetőznek – tette hozzá.

„Félnek attól, hogy Janiczak Dávid bebizonyítja, Ózdot lehet másképpen is irányítani. Félnek attól, hogy az új vezetés megnézi, milyen gazdálkodást folyt itt az előző ciklusban” – mondta a Jobbik elnöke a polgármesterjelöltjükről. Hozzátette: azzal is együtt kell élni Ózdon, hogy a képviselő-testületben erős a Jobbik, de a Fidesz van többségben. Polgármesterjelöltjük azonban nyitottságot akar, tiszta és tisztességes politizálást, a jó ötleteket szívesen fogadja bárkitől.

Janiczak Dávid beszédében visszatekintett a város elmúlt két évtizedére: ezen idő alatt mintegy tízezren mentek el Ózdról, de közülük sokan jelezték, ha változás lenne, visszatérnének. Köszönetet mondott választóinak, hangsúlyozva, hogy érzi, szeretet veszi körül. Erre is alapozva új politikai kultúrát szeretne meghonosítani, aminek eredményeként reményei szerint öt év múlva a jelenlegi 36 százalék helyett a választópolgárok 70-80 százaléka vesz részt a választásokon. Ezért olyan polgármester szeretne lenni, aki nem „az irodájában elbújva” irányítja a várost, hanem akihez bárki odamehet.

Politikai ellenfeleiről szólva úgy fogalmazott: fellázították a peremkerületekben élőket, akiknek egy multiplex mozin kívül nem ígértek mást; az intézmények dolgozóit és a közmunkásokat megfélemlítették, hogy nem lesz munkájuk, ha nem a Fideszre szavaznak. Azt mondta: a demonstrációra sokan nem mertek elmenni, de így is érzi választói szeretetét, mindemellett kiváltságos embernek tartja magát azért is, hogy ózdi lehet.

A rendezvényen mintegy ezren vettek részt a városháza előtti téren, a tömeg a szónokokat, Vona Gábort és Janiczak Dávidot többször félbeszakítva azt skandálta: „veled vagyunk, Dávid”. A demonstráció felvonulással folytatódott, a résztvevők az ózdi városháza elől a reumakórház parkjába vonultak, sokan fehér szegfűvel a kezükben.

Fürjes: Összefogás és összetartás kell

Nagy szükség van most arra, hogy Ózd összefogjon és összetartson, mert a jövője a tét – jelentette ki Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje kampányzáró rendezvényükön pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban. A település eddigi vezetője a város központjában, az egyik parkolóban megtartott zenés rendezvényen több száz ember előtt arról beszélt, a vasárnapi megismételt polgármester-választáson Ózdnak a jövőjét kell megnyernie, és „senkinek sem szabad hagyni, hogy befolyásoljon minket”.

Fürjes Pál hangsúlyozta, megvan az összetartás, a cél, a kapcsolat és a tapasztalat, „és itt van velünk az a rengeteg jóarcú ember, aki tudja, hogy vasárnap mit kell tenni”.

Hat polgármesterjelölt közül választhat Ózd több mint 28 ezer szavazója vasárnap. Az október 12-i polgármester-választást azért kell megismételni az észak-borsodi városban, mert az akkori eredményt a Debreceni Ítélőtábla megsemmisítette. Az októberi választás eredményét Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) támadta meg, azt kifogásolva, hogy öttel kevesebb lebélyegzetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányan részt vettek a választáson az eredményjegyzőkönyv szerint, a Fidesz-KDNP-s szavazóköri delegáltak jogszabálysértést észleltek a szavazatok megszámlálásakor, valamint tanúk igazolták, hogy volt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak. Akkor a legtöbb voksot Janiczak Dávid kapta, 4214-et, hatvanhattal többet, mint a várost addig vezető Fürjes Pál.

A választás eredményét Fürjes Pál támadta meg, azt kifogásolva, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányan részt vettek a választáson az eredményjegyzőkönyv szerint, a Fidesz-KDNP-s szavazóköri delegáltak jogszabálysértést észleltek a szavazatok megszámlálásakor, valamint tanúk igazolták, hogy volt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2014. november 09. 16:45
Teljesen világos, hogy ez a választás már nem a Fideszről és a Jobbikról szól. Bármely irányba is dől el fontos, meghatározó jellegű, hosszútávú hatásai lesznek.
thymian
2014. november 09. 14:06
A fidesz vásárolja a szavazatokat, szállítja a cigókat és krumplit osztogat. Szégyellje magát minden fideszes, aki képes egy olyan pártra szavazni, amelyik győzelmét a cigányok szavazatai döntik el!
Leszart Rittberger
2014. november 09. 10:46
Lehet Más a Jobbik !
MOPO3OB
2014. november 08. 14:04
Az ózdi multiplexben lehet majd vassal fizetni a mozijegyért mint a skót kocsmákban? Vagy hogyan képzelik, mivel fognak fizetni a peremlakó ózdi cigányok a multiplexben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!