A Fidesz szerint jogtalan a költségvetési bizottság összehívása

2014. szeptember 02. 19:29

Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke szerint jogtalan a bizottság összehívása azért, hogy megvizsgálják a jegybank költéseit. Szűcs szerint a jegybank ellenőrzése a gazdasági bizottság és az Állami Számvevőszék feladata.

2014. szeptember 02. 19:29

A költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint törvénytelen a testület összehívása

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke szerint előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívták össze a testület ülését hétfőre. Burány Sándor, a testület szocialista elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban nyilvánosságra került költéseinek ügyében hívta össze a költségvetési bizottságot. Az MSZP az ülésen rendkívüli állami számvevőszéki ellenőrzést fog kezdeményezni a jegybanknál.

Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak, Matolcsy György jegybankelnök pedig kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. 

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti Szűcs szerint. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette. 

Hangsúlyozza, hogy Burány Sándor hatáskörét túllépve, előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasolják a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz – tudatta.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. szeptember 03. 09:50
Nehogy meg lehessen tudni, hogy ez a féleszű mire költi a - szerinte nem - állami pénzt. A hülyének nézés, az van, kedves polgár-, akarom mondani: elvtársak.
liberálzöld.
2014. szeptember 03. 09:12
Hát persze, hogy jogtalan! Az Eltolcsyt, vagy bármelyik rangos Fidesz-disznót kérdőre vonni bármiről is? Minimum jogtalan. Sőt alkotmány ellenes. Vagy ha nem, akkor majd holnaptól az lesz!
hátakkor
2014. szeptember 03. 06:49
"a jegybank ellenőrzése a gazdasági bizottság és az Állami Számvevőszék feladata." Ennyi elvtársak. Függetlenség van.
dobzselaci
2014. szeptember 02. 23:25
Télleg, minek minden apróságon fennakadni? Hol van a 200 a 3000-hez? Naugye! Ha megcsúszott volna a keze, és 200 helyett 20 000 mrd ment volna a baksisalapba, akkor sem lenne semmi, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!