Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Elszlovákosodnak a magyar fiatalok?

2014. augusztus 12. 10:32

Tíz év alatt 62 ezer fővel csökkent a magyarok száma Szlovákiában. Lampl Zsuzsanna Fórum Kisebbségkutató Intézet 2014-es kutatása alapján vizsgálta a jelenség okait: szerinte a legfontosabb, hogy a legfiatalabb generációval kapcsolatban milyen döntéseket hoznak a szlovákiai fiatal magyar felnőttek.

2014. augusztus 12. 10:32

Tíz év alatt 62 ezerrel csökkent a szlovákiai magyarok száma – írja az Új Szó. A Fórum Kisebbségkutató Intézet 2014-es kutatása alapján Lampl Zsuzsanna készített elemzést a csökkenés okairól, közelebbről pedig arról, hogy milyen döntések és értékek határozzák meg a szlovákiai magyar fiatalok nemzetiségét.

A cikk első táblázata különböző, nemzeti öntudattal kapcsolatos értékek (nemzetiség, magyarul beszélni, magyarnak maradni, nem beolvadni, legyen magyar alapiskola, stb.) jelentőségét vizsgálja a szlovákiai magyarok különböző korcsoportjaiban. Az adatok szerint általában véve fontosabbak ezek az értékek az idősebb korosztályoknak. Lampl szerint a „nemzetiség” fontossága alapvető, hiszen akinek ez fontos, az jobban fogja érvényesíteni magyarságát döntéseiben. A cikk szerint ezt az értéket az idősebb korosztály sem tartja kiemelkedően fontosnak, így nem csak a fiatal korosztály tehető felelőssé a számarány csökkenéséért.

A kutatás szerint a korcsoportok között nincs eltérés identitás, származás, valamint gyerekkori nyelvhasználat tekintetében, sőt, a fiatalok között 10 százalékkal magasabb a magyar iskolákat végzettek aránya. A legfőbb különbség a korcsoportok között a partner nemzetisége: a fiatalok között magasabb a szlovák partnerek aránya. Míg a legidősebb korosztálynál ez 6, a középkorú csoportnál 10, addig a fiataloknál 12 százalék. Az elemzés megállapításai szerint „a saját nemzetiség következő nemzedékre való átörökítésében az idősebbekhez képest a fiatalok sikertelenebbek”. Ez tükröződik az iskolaválasztásban is, a fiatal korosztály 91 százaléka magyar iskolába járt, de gyermekeiknek már csak kétharmadát íratja oda.

Lampl Zsuzsanna megállapítása „a kulcsfontosságú döntéseikben ma nem magyarként viselkedő fiatalok” számára még fontossá válhatnak a nemzetiségi értékek az évek során, de „a következő nemzedék identitására kiható döntéseket már nem lehet semmissé tenni”.

(Fotó: Új Szó)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. augusztus 12. 13:20
Valami rejtélyes oknál fogva, a burgenlandi magyarok is elosztrákosodnak. A legutóbbi burgenlandi osztrák hadügyminiszternek pld "Darabos" a neve.
Burmin
2014. augusztus 12. 13:16
Vagy tíz éve Révkomáromból utaztam Pozsonyba a csallóközi vonaton. Mondhatni színmagyar vidék mégis a kalauz szlovákul ellenőrizte a jegyeket és a povedálás is jobbára szlovákul ment. Képtelenségnek gondoltam ennyi szlovák turistát a vonaton ráadásul látszott hogy a városokban voltak vásárolni, és azóta is azon gondolkodom hogy a fenébe és főleg miért beszélnek a magyarok egymás közt szlovákul. Csak arra gondolhattam hogy mivel idegennek tűntem tán azt hitték hogy rájuk szólok hogy Szlovákiában szlovákul...
Antigoné
2014. augusztus 12. 11:29
Erdélyben (legalábbis az általam ismert régiókban) ez nem így van. Nagyon ritka a román-magyar házasság.
kamasuka
2014. augusztus 12. 11:13
Elszlovákosodnak az amerikaiak? http://rt.com/usa/179612-us-schools-no-white-majority/ :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!