Horvát bíróság: Megalapozottak a Hernádi ellen felhozott vádak

2014. június 10. 09:39

A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen beadott ügyészségi vád megalapozott, vagyis a bíróság tárgyalni fogja az ügyet. Hernádi védőügyvédei szerint viszont a vád nem csak megalapozatlan, de nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság.

2014. június 10. 09:39

A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint törvényes és megalapozott a Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elleni vád, amit a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) nyújtott be, tehát a bíróság le fogja folytatni az eljárást. Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tíz millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA-ban.

A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást.

Hernádi Zsolt védőügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság, ezért a döntés ellen fellebbezést jelentettek be. A védelem kérte azt is, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

Hernádi Zsolt ellen Magyarországon pótmagánvád alapján zajlott eljárás hasonló vádak alapján. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án megszüntette az eljárást a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

Zamecsnik Péter, Hernádi védője hangsúlyozta: amennyiben a Magyarországon folyó eljárásban született elsőfokú döntés jogerőssé válik, az kötelező érvényű lesz Horvátországban is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. június 10. 19:39
Meg ne magyarázza nekem bárki, hogy logikus volt a horvátok részéről kiadni az irányítási jogokat a kezükből a kisebbségi (Mol) tulajdonosnak. Kenőpénz, korrupció nélkül, csak úgy...
Forsz
2014. június 10. 19:16
Ha netán nem volna még mindig tiszta egyeseknek, hogy mi vezetett Trianonhoz, az olvassa csak az itteni szemetet. Igen a magyarnak nevezett etnikum beteg. Baloldal - liberális hazaárulók, ezek vagytok. Ácsingóztok? - szar alakok. Nincs, még egyszer mondom, objektív igazság nincs. A mai pénzügyi világban minden megtörténhet és meg is történik. Nem tudjátok itt mi történt, de, hogy ennek kapcsán itt a horvátoknak drukkotok, ez undorító!
balint60
2014. június 10. 17:01
Kíváncsian várom, fenntartják-e a Hernádi ellen a nemzetközi elfogatóparancsot. Az ugyanis nagyobb jelentőségű lesz a horvát és a magyar bíróságok egymásnak ellentmondó eljárásai eredményeinél.
Secnir
2014. június 10. 16:07
nem vagyok ügyvéd, de ez azért kiszúrja a szemem: "Hernádi Zsolt ellen [...] pótmagánvád alapján zajlott eljárás HASONLÓ vádak alapján." ::ha jól tudom, a HASONLÓ vád és az UGYANOLYAN vád, az nem ugyanaz. ha nem ítélik el idehaza, mert a magyarok szerint nem vesztegette meg Krohic Punic INA vezért, az még nem jelenti azt, hogy a horvát ex-kormányfőt nem vesztegette meg. ::ha jól tudom, ez pótmagánvád volt, a horvátoknál meg nem. tehát ha magánvádban felmentik, az a közvádat nem érinti. "Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án megszüntette az eljárást [...] nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben" ::akkor volt büntetőper is? ki indította? "a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette." ::milyen adatokat kértek ki a horvátoktól? bankszámlaszámokat stb.?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!