Az Interpol dönthet Hernádi körözéséről

2014. június 06. 17:39

Június elején hozhat döntést az Interpol a Mol vezérigazgató, Hernádi Zsolt körözésével kapcsolatban. Az Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök megvesztegetésének vádjával indult büntetőeljárásban a magyar bíróság időközben felmentette Hernádit.

2014. június 06. 17:39

Június elején dőlhet el, hogy mi lesz a sorsa a Hernádi Zsolt ellen kiadott körözésnek, amit az Interpol még februárban függesztett fel. A horvát belügyminisztérium szóvivője, Jelena Bikic elmondta: a horvát rendőrség tudta nélkül vonták vissza ideiglenesen a Hernádi Zsolt elleni körözési parancsot. Erre a javaslatot az Interpol belső adatellenőrző bizottsága (CCF) tette.

A CCF ezután adatigényléssel fordult az Interpol zágrábi irodája felé, hogy végleges döntést lehessen hozni arról, hogy a Mol vezérigazgatóját nemzetközi szinten körözni kezdik-e. A horvát belügyminisztériumban a döntést június elejére várják.

Hernádit azzal vádolják a horvátok, hogy kenőpénzt fizetett a volt horvát miniszterelnöknek, Ivo Sanadernek azért, hogy a horvát olajipari vállalat, az INA vállalat irányítási jogai a Molhoz kerüljenek. Az ügyben már vádat emelt a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) március 31-én Hernádi ellen. A következő tárgyalás az ügyről június 9-én lesz: akkor a zágrábi megyei bíróság arról dönt, hogy elutasítja, elfogadja, vagy véglegesítésre visszaküldi az ügyészségnek a vádiratát. A bíróság valószínűleg azt az indítványt is meg fogja vizsgálja, hogy az eljárást lefolytassák-e Hernádi Zsolt távollétében – írja az Index.

Időközben viszont az ügyben magyar bíróság felmentette Hernádit csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozásának vádja alól, a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés tekintetében pedig megszüntette az eljárást.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2014. június 07. 11:01
Ezt a senkihazit mar reg le kellett volna csukni... miert kell fedezve az egyetlen szomszedos tenyleg barati orszag ot is magunkra haragitani. ennyi er a bore...
paraklétosz
2014. június 06. 17:56
Én a tegnap láttam. Persze, hogy nem árulom el az Interpolnak. (Ha keresi, ha nem.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!