Izrael askenázi főrabbijával találkozott Áder János

2014. március 25. 17:49

Áder János szerint a vallási fanatizmus soha és sehol nem tud választ adni a társadalmak valódi gondjaira. A köztársasági elnök fogadta Izrael askenázi rítusú országos főrabbiját és vallásügyi miniszterét, illetve az Európai Rabbiközpont titkárát és helyettesét, akik az Európai Rabbiközpont közgyűlése alkalmából vannak Magyarországon.

2014. március 25. 17:49

A köztársasági elnök szerint a vallási fanatizmus soha és sehol nem tud választ adni a társadalmak valódi gondjaira, és a nyugodt, békés gyarapodás feltételeit csak egymást tisztelve, egymás tapasztalatait átvéve lehet biztosítani – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleményében.

Áder János kedden fogadta Izrael askenázi rítusú országos főrabbiját és vallásügyi miniszterét, illetve az Európai Rabbiközpont titkárát és annak helyettesét, akik az Európai Rabbiközpont közgyűlése alkalmából tartózkodnak Magyarországon, valamint a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját.

A KEH közleménye szerint a megbeszélésen Áder János üdvözölte, hogy az Európai Rabbiközpont fontos tanácskozásának Budapest ad otthont. Méltatta azt a negyedszázados utat, melyet a magyarországi zsidóság közösségei a hagyományok megőrzése, a hitélet, az oktatás és a vallás gyakorlása ügyében bejártak.

Az államfő a dokumentum szerint a találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar döntéshozók elkötelezett hívei a vallási és kisebbségi hagyományok fenntartásának, mert ez az egész társadalom érdekeit szolgálja. Az államfő ismertette az antiszemita és a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében folytatott jogszabály-alkotói tevékenységet is.

A rabbik tájékoztatást adtak az államfőnek azokról a problémákról, melyek Európa több más országában nehezítik a zsidó hagyományok, a vallás megélését. Elégedettségüknek adtak hangot, hogy Magyarországon nincsenek olyan jogalkotási kezdeményezések, amelyek akadályokat gördítenének a vallási hagyományok megtartása elé. Nagyra értékelték továbbá, hogy a magyarországi zsidó közösségek hitélete az elmúlt években olyan fejlődést ért el, mely a térség más államai számára is példát mutat. Reményekkel szóltak azoknak az új polgárjogi törvényeknek az elfogadásáról, melyek lehetővé teszik az antiszemita megnyilatkozások visszaszorítását, és kérték, hogy ez a törekvés a jogalkalmazás területén is folytatódjék. Hangsúlyozták emellett annak fontosságát, hogy Magyarország a jövőben is álljon ki a közel-keleti vallási fanatizmus és az ez által fűtött terrorizmus ellen.

Áder János kijelentette: „az a célunk, hogy zsidó honfitársaink teljes mértékben megélhessék a zsidó élet reneszánszát, megvallhassák hitüket, felújított vagy új zsinagógákban gyakorolhassák vallásukat, oktatási intézményeikben pedig az új nemzedékeket is megtaníthassák őseik örökségére; azoknak az ősöknek a hagyományaira, akik oly sok értékkel gyarapították Magyarország kultúráját, tudományát”.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2014. március 26. 08:56
A szokásos nyelvgyakorlat.
rajgy
2014. március 25. 21:34
Szeretnék bemutatni egy USÁ-ban élő orosz írót, zsidó gyökerekkel, Eliezer M. Rabinovich, aki felszólal a trianoni döntés ellen. Az írása lenn egyenlőre oroszul, de most írja át angolra. (Én beleolvastam, és azt ecseteli, hogy bár Horthy a helyén maradt, - pedig elegánsan visszavonulhatott volna - , de csakis így tudott megmenteni több zsidót, mint bárki más. Horthy nélkül Wallembergnek nem lett volna már kit megmenteni.) I hope we can read shortly in english the book of Eliezer M. Rabinovich: „RESCUE OF THE BUDAPEST JEWS” (Miklós Horthy, March 17 to October 16, 1944; Diplomats,1942-1945 г., And Many Other Righteous Hungarians) -- The introduction of Eliezer M. Rabinovich: „ Everyone knows about the efforts of diplomats like Carl Lutz and Raoul Wallenberg in saving the Jews of Budapest after the Germans occupied Hungary on March 19, 1944. Almost no one, however, knows that their undertaking would have been entirely impossible if the Jews had not first been saved from deportations by the Hungarian Regent Miklos Horthy. Deprived of real power by the occupation, the 77 year old Horthy found a loyal armored unit, took back partial power and forbade further deportations, thus preserving about a quarter of a million of Budapest’s Jews to be cared for by the diplomats after he was overthrown. His biographer Thomas Sakmyster wrote that if Horthy retired after the occupation his “historical reputation might have been enhanced, but the only practical result in Hungary would likely have been a more rapid deportation and annihilation of the Jews… He acted in a forceful and courageous way that protected the Jews of Budapest. No other European leader… had ever defied Hitler so directly”. “This world would be a better, more decent place,” – wrote the US pre-war ambassador John F. Montgomery, – “if the leaders of the English- speaking nations developed a tiny part of the courage shown at that time by Admiral Horthy.” Nobody else in the world saved as many Jews as Horthy did. None of the major historians of the Hungarian Holocaust disputes the facts, but Horthy has never been given proper recognition because of his strong anti-communist stance during his entire political life. ...” - http://berkovich-zametki.com/2014/Starina/Nomer1/ERabinovich1.php
Kálmán Szolga
2014. március 25. 21:20
Tunyacsáp: "Remélem Áder azt is mondta, hogy a Magyarországon élő kisebbségeket mihamarabb vissza kell vezetni, a munka világába." :))))))))))))))) Ezen besírtam:)
Kálmán Szolga
2014. március 25. 21:15
Locassen: "Teher alatt nő a pálma, vagy mi a szösz." Mond ezt egy "devizahiteles", fizetését a bankba hordó családnak Lehet hogy megúszod pár hét intenzív osztállyal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!