Az újságírók egyharmada gyakorolt öncenzúrát

2014. január 29. 13:27

A lakosság, az újságírók és a médiavállalkozók véleménye alapján készített kutatást a Mérték Médiaelemző Műhely a sajtószabadság 2013-as helyzetéről. Az újságírók pesszimistábbak lettek, sokan érzik korlátozónak a politikai nyomást, és jelentősen emelkedett az öncenzúrát gyakorlók aránya. A médiavállalkozók viszont pozitívabbnak látják a helyzetet, mint egy évvel korábban.

2014. január 29. 13:27

A Mérték Médiaelemző Műhely kutatása szerint az olvasók ugyanolyan szabadnak tartották a sajtót 2013-ban, mint egy évvel korábban, az újságírók szerint viszont kicsit romlott a helyzet. A médiamenedzserek viszont ellenkezőleg, javulásról számoltak be.

A lakosság a 2012-eshez képest ugyanúgy, egy 10-es skálán 4,6-ra értékelte a sajtószabadság helyzetét. A kutatás azt is megállapítja, hogy a lakosság véleménye a sajtószabadságról nagyban összefügg a pártpreferenciákkal. A közönség egy kicsivel jobbnak látja az újságírói munka megbecsültségét és a közszolgálati média minőségét is.

Az újságírók valamivel rosszabbnak értékelik a helyzetet mint egy évvel korábban: a 2012-es 4,8-hoz képest most 4,3 pontra értékelték a sajtószabadság állapotát.  A sajtószabadság érvényesülésének szempontjai között az újságírók számára továbbra is a politikai függetlenség a legfontosabb, azonban a szakmai függetlenség is egyre fontosabbá válik. 

A sajtószabadság megítélésben a média és a politikai pártok közötti közvetlen összefonódás 10 pontot vesztett a jelentőségéből, viszont az állami reklámpénzek átlátható elköltése került az első helyre. Az újságírók szerint mind a gazdasági, de főleg a politikai nyomásgyakorlás emelkedett, a megkérdezettek 48 százaléka vélte úgy, hogy a politikai nyomás korlátozza a sajtószabadság érvényesülését. Az öncenzúrát gyakorlók aránya a 2012-es 22 százalékról 34 százalékra emelkedett 2013-ban.

A médiavállalkozók viszont pozitívabban ítélik meg a helyzetet az egy évvel korábbihoz képest. A sajtószabadság állapotát 6,2-re értékelik a 10-es skálán, és szerintük a gazdasági és a politikai nyomásgyakorlás is csökkent 2012-höz képest. Körükben 37 százalékról 26 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a politikai nyomás olyan mértékű, hogy az korlátozza a sajtószabadság érvényesülését – olvasható a Mérték Médiaelemző Műhely felmérésében.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2014. február 16. 22:49
Ettől aztán beindul az újságírói öncenzúrázás! Hogy jön ez ide?
paraklétosz
2014. január 31. 11:23
Rá se merek gondolni mi jönne ki ezen a média-csövön, ha ezek az újságot író emberek nem öncenzúráskodnának.
emhem
2014. január 30. 16:07
neked mégis mi a problémád?
koronaszepe
2014. január 30. 15:06
Korrekt. Elek Pistának - aki akkor még Fideszes volt - műsora volt a köztévében. Ami ma megy közszolgálatiság címén, az egészen egyszerűen minősíthetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!