Az RMDSZ „labancpolitikáját” bírálta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

2013. december 15. 10:10

Az EMNT fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a párt politikusai az RMDSZ – szerintük megalkuvó – politikáját bírálták és az autonómia fontosságát hangsúlyozták. Az eseményen a magyar kormány részéről részt vett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

2013. december 15. 10:10

Tőkés László élesen bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, amely szerinte a hatalmat célnak tekinti, és letért az autonómia útjáról. Tőkés hangsúlyozta: új rendszerváltozásra van szükség, amelynek az alapja az önrendelkezés kell legyen. Örömmel állapította meg, hogy általános nemzetpolitikai konszenzus övezi az autonómiát. Biztató jelnek nevezte, hogy az Orbán-kormány melléjük állt, a székelyek nagy menetelése körül konszenzus alakult ki, és a verespataki aranybánya megakadályozása érdekében is széles körű civil összefogás jött létre. 

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kifejtette: az erdélyi magyarság alapvető jogainak megkérdőjelezése, intézményeinek ellehetetlenítése, a magyar közösség fogyása mind azt a meggyőződést erősíti, hogy hosszú távon az autonómia jelenti a megoldást, ehhez pedig a politikai akarat kevés, elsősorban a közösség meggyőzése és együtt munkálkodása szükséges. A helyettes államtitkár kijelentette: nem fogadható el, hogy egyesek kétségbe vonják a magyarok alapvető jogait, a székelyföldi kormánymegbízottak pedig a székely zászlóért és az anyanyelvhasználatért bírságoljanak.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke rámutatott: nincs ugyan egyelőre autonómia, de azt elérték, hogy erről beszéljenek. Mint mondta, ezzel a kérdéssel most már Bukarestnek, Budapestnek és a romániai magyar politikának is foglalkoznia kell. Kifejtette, melyek azok a különbségek, amelyek elválasztják az RMDSZ „labancpolitikáját” az EMNP „kurucpolitikájától”, majd leszögezte: a különbségek ellenére ki lehet alakítani közös cselekvési egységet, ha sikerül azonosítani közös célokat. Ezért fontosnak tartja, hogy 2016-ig, a következő romániai parlamenti választásokig az RMDSZ jelenlegi túlsúlyának kiegyensúlyozása érdekében az EMNP megerősödjön, és rákényszerítse az RMDSZ-t a közös előrehaladásra.

Az évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatban az EMNT erdélyi magyar kerekasztal, illetve hárompárti székelyföldi önkormányzati testület megalakítását javasolja. Az EMNT szerint a megválasztott székelyföldi polgármesterek és tanácsosok mögött olyan demokratikus felhatalmazás áll, amely hárompárti közösségüket feljogosítaná az egész Székelyföld képviseletére. Az EMNT az erdélyi magyar autonómiatörekvések közös stratégiába való integrálását egy erdélyi magyar kerekasztalra bízná, amelyet az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum utódaként hoznának létre, minden közképviseleti szervezetet magában foglalva.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakkhangya
2013. december 15. 20:21
Ez a Tőkés egyre hülyébb.
DrFülig Jimmy
2013. december 15. 20:19
Magyarság szégyene ez a kurvapecér tőkés a narancsbarmokkal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!