Román védelmi miniszter: Tőkés „retrográd retorikával” él

2013. augusztus 01. 19:16

Mircea Duşa román védelmi miniszter szerint Tőkés László európai parlamenti képviselő „<em>retrográd retorikát</em>” használ, továbbá a miniszter nem tartja korrektnek, hogy magyarországi hivatalosságok minden évben „<em>aberráns dolgokról</em>” beszélnek a tusnádfürdői nyári táborban.

2013. augusztus 01. 19:16

A román tárcavezető – akit a Mediafax hírügynökség idézett csütörtökön – Brassóban nyilatkozott. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: elsősorban az zavaró, hogy a Tusnádfürdőn minden évben „ugyanazokat a témákat” tűzik napirendre, például az autonómiát, vagy a trianoni békeszerződést.

Duşa szerint nem korrekt, hogy a magyarországi hivatalosságok Romániába jönnek, és „mindenféle aberráns” dolgokról beszélnek. A miniszter bírálta Tőkés Lászlót amiatt, hogy javasolta: Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyiek felett. „Ilyen kijelentéseket száz évvel ezelőtt lehetett hallani, az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Nem tartom normálisnak, hogy a 21. században, amikor létezik az európai állampolgárság, ilyen állítások hangozzanak el” – mondta Duşa.

A miniszter szerint a nemzeti kisebbségek számára példaértékűen kell biztosítani a jogaikat, ahogyan azt Románia teszi. Hozzátette, a demokrácia azt jelenti, hogy a szabadságjogok mellett a román törvényeket is tiszteletben kell tartani.

Július 23. és 28. között a székelyföldi Tusnádfürdőn rendezték meg a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. A román sajtóban nagy visszhangot kapott Tőkés László felvetése, amit a román miniszterelnök és a külügyminisztérium is bírált.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2013. augusztus 02. 07:07
Tőkés és orbán meg a hasonszőrüek közönséges méregkeverők!
micream
2013. augusztus 01. 23:22
látom megértetted a lényeget. ugye, hogy nem is olyan félelmetes gondolkozni egy kicsit! és ne aggódj, ettől még nem leszel liberális
tabakur
2013. augusztus 01. 21:22
Ezt jól bevették a románok.Pont ez volt a Tőkés célja a nyilatkozattal. Kezdjenek tombolni a román fejesek és ennek ellenreakciójaként híveiben növelje az összefogást. Meg ugye a regisztráció is elkezdődött.
MacElek
2013. augusztus 01. 20:52
Majd megszokja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!