Brüsszelt faggatják a magyar szocialisták

2013. augusztus 29. 20:06

Úgynevezett elsőbbségi írásbeli kérdéssel fordult a magyarországi operatív programok uniós finanszírozásának felfüggesztése miatt az Európai Bizottsághoz a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti (EP-)delegációja – tudatta csütörtökön Tabajdi Csaba, a küldöttség vezetője.

2013. augusztus 29. 20:06

Tabajdi, Göncz Kinga, Gurmai Zita, valamint Herczog Edit Johannes Hahnnak, az EU regionális politikáért felelős biztosának címezte levelét. A szocialista politikusok arra várják a választ, hogy pontosan milyen szabálytalanságok merültek fel az uniós vizsgálat során, illetve mekkora összeget érint a felfüggesztés, és mely operatív programok esetében állították le a kifizetéseket. Az EP-képviselők azt is tudni szeretnék, hogy a felfedezett hiányosságokról és a pénzek folyósításának leállításáról a bizottság mikor és milyen formában tájékoztatta hivatalosan a magyar kormányzatot. Továbbá arra is kíváncsiak, hogy vajon a feltárt szabálytalanságok arányban állnak-e a felfüggesztett támogatások, illetve a büntetés mértékével.

A négy magyar szocialista EP-képviselő arra a kérdésre is választ vár Hahntól, hogy milyen eszközei és lehetőségei vannak az Európai Bizottságnak a magyar közvélemény minél szélesebb körének hiteles tájékoztatására, amelyekkel elősegítheti, hogy ezekről az ügyekről hamarabb értesüljön a lakosság, valamint hogy élt-e a bizottság ezekkel az eszközökkel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség irányításáért felelős kormánybiztos nyilatkozata szerint az Európai Bizottság egy 2012-es vizsgálatra hivatkozva a Magyarországon működő 15 operatív programból 13 esetében fagyasztotta be a kifizetéseket – idézi fel Tabajdi közleménye.

Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Brüsszel három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését, de azt nem tudta megmondani, mekkora összeget tart vissza a bizottság. Az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta, hogy a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás „jelentős hiányosságokat” talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében.

Közleményében Tabajdi aláhúzza, hogy bizottsági adatok szerint a magyarországi állami beruházások 97 százaléka uniós forrásból valósult meg. „Az uniós tagságot választó magyar emberek teljes joggal várhatják el mind az Európai Bizottságtól, mind a magyar kormánytól a hiteles tájékoztatást” – áll a közleményben. A magyar szocialista delegáció vezetője szerint az Európai Bizottság döntéseinek átláthatósága fontos a lakosság bizalmának megnyerése érdekében, ugyanakkor a kormány sem háríthatja Brüsszelre a felelősséget.

„A magyar kormány magyarázattal tartozik az uniós támogatások felhasználását illetően, hiszen ez nem a kormány zsebpénze, ez a magyar embereket illeti” – vélekedik a szocialista politikus, aki úgy ítéli meg, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a korábbi figyelmeztetéseket. A közbeszerzéseknél felmerülő szabálytalanságokat több mint egy éve jelezték az unió illetékesei, a türelmi idő leteltével az Európai Bizottságnak pedig nem maradt más választása, mint az uniós források kifizetésének felfüggesztése - írja Tabajdi. „Az Orbán-kormány a magyar kis- és középvállalkozások és önkormányzatok érdekében mielőbb állapodjon meg az Európai Bizottsággal!” – sürgeti Brüsszel és a kabinet megegyezését a kérdésben a szocialista politikus.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. augusztus 30. 08:35
Magyar kormány semmi féle magyarázattal nem tartozik a hazug hazaáruló rabló tolvaj szociknak.Micsoda harcias kiállás tapasztalható a négy jó madár szónoklatában ,nem hiába jön a választások ideje az euban is ,magyar nép megtévesztése a céljuk.Eddig a gazember szocik Tabajdi, Göncz Kinga, Gurmai Zita, valamint Herczog Edit a magyar nép ellenségeként támadtak bennünket ,senki ne higgye hogy mellénk álltak,csupán ismét szavazatokat gyüjtenek ,hogy az eu kosarából ki ne essenek.Havi 5 milliós fizetésért kampányolnak maguknak,azt meg tudjuk az itthon tartozkodó helytartó szocik szintén az eu kutyái. Rögtön a nyugdijakat béreket megnyírják ,,adósságot felszedik.Ha észnél van a Magyar nép ellenségére mutyizó gépezet meseház bajnai lmp nem szavaznak.
őshonos
2013. augusztus 30. 07:46
Szemét,mocskos banda!!Az egész Mo.és a kormány lejáratását célozza.Ezeknek a tehetségtelen hülyéknek először is hazai forrásból kell tájékozódni!!Ha nem kap kielégítő választ akkor mehet Eus hivatalnokokhoz érdeklődni,de nem ezt teszi a rohadék banda,hanem rögtön levelet ír a legmagasabb fórumra.Különösen gyönyörű,az a megfogalmzás,hogy mit tesz az Eu a magyarok mind szélesebb tájékoztatására??Ez ugyanis kormány feladat elsősorban ami megtörtént.Összefoglalva,ha Eu parlamenti képviselő vagyok olyan rendszert építek ki magamnak,hogy elsőként értesüljek még ott kint az országomat ért kritikákról,döntésekről.Mivel nem ez történt világos beismerése annak a ténynek,hogy szarnak a saját feladataikra,csak utólag futnak az ügyek után.Mint az ártatlan bárány...mi is történt..jaj hát a mi kormányunk,már megint..ebből politikai tőkét kovácsolni???Aljas,szemét banda.
szalámis hegedű
2013. augusztus 29. 23:10
Már megint a szoclibeknek kell kihúzni a szarból Orbán és csürhéje kormányát.
picur3ka
2013. augusztus 29. 22:57
"A négy magyar szocialista EP-képviselő arra a kérdésre is választ vár Hahntól, hogy milyen eszközei és lehetőségei vannak az Európai Bizottságnak a magyar közvélemény minél szélesebb körének hiteles tájékoztatására, amelyekkel elősegítheti, hogy ezekről az ügyekről hamarabb értesüljön a lakosság, valamint hogy élt-e a bizottság ezekkel az eszközökkel." Faszikam, a nyugat epp ugy tudja, hogy kibaszott hasznalhatalan rasszkartyas bunozok vagytok, mint mi, csak maskepp adja elo: kiirt benneteket, tortenelmileg. A hatterben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!