Magyar-román EU-fejlesztések jöhetnek

2013. július 17. 19:43

Az Interparlamentáris Unió magyar-román tagozatának országgyűlési képviselői szerdán konzultáltak a határátkelés gyorsításáról és közös EU-pénzből történő fejlesztésekről.

2013. július 17. 19:43

A magyar-román határon EU-támogatásból kiépített 18 határátkelő megnyitásának felgyorsításáról és az EU 2014-2020 közötti időszakának közös fejlesztéseiről egyeztettek az Interparlamentáris Unió magyar-román tagozatának országgyűlési képviselői szerdán Gyulán – mondta Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar-Román IPU tagozat elnöke az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. Simonka György tájékoztatása szerint Békés megyében Gyulán, Dombegyházán, Eleken és Körösnagyharsányban épültek ki határátkelők hatmillió euró támogatásból, és hasonló beruházások valósultak meg a romániai oldalon is.

Jelezte: a schengeni előírások szerint a határnyitáshoz nemzetközi megállapodás szükséges, ennek felgyorsításában akar segítséget nyújtani az IPU magyar-román tagozata, azzal is, hogy a képviselők javaslataikkal megkeresik saját kormányukat. Van esély arra, hogy december 31-éig megnyílik a 18 határátkelőhely Magyarország és Románia között – jelentette ki. Magyarország és Románia határ menti megyéiben 2007 és 2013 között 211 millió euró forrás állt rendelkezésre, ebből számos beruházás történt a határ két oldalán. A 2014 és 2020 közötti EU költségvetési időszakra a két ország IPU-képviselői hasonló nagyságrendű támogatási összeg elkülönítését javasolják nemzeti kormányaiknak.
    

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maccabi Budapest
2013. július 17. 20:30
Romania a romanoke !
békalepcse
2013. július 17. 19:59
Ebből a zeus pízbűl akár vissza is lehezne tenni azt a határátkelőt az ezeregy éves határra... Sokat spórolhatnánk vele a románoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!