A Facebook lájk-gombjának titka

2013. július 27. 20:07

Tudta-e, hogy a Facebook beépített lájk-gombja nemcsak az adott webhely lájkjait számlálja, hanem azt is, hogy hányan osztották meg azt a Facebookon?

2013. július 27. 20:07

Mindenki ismeri a Facebook honlapokba építhető lájk-gombját, amellyel ajánlani lehet ismerőseinknek egy-egy cikket, videót, vagy egyéb tartalmat. A lájk-gombok mellett megjelenik egy kis számláló, amely azonban a közvélekedéssel ellentétben nem csak azok számát mutatja, akik effektíve rá is kattintottak.

A WiseMetrics Facebook-analitikai cég emlékeztetője szerint a lájk-gomb, valamint a mellette megjelenő számláló nem kizárólag az egyedi látogatókat jeleníti meg, hanem egyszerre három számot ad össze. Egyrészt az adott webcím lájkolóinak számát, másrészt azt, hogy hányan osztották meg ezt az URL-t. Harmadrészt viszont azt is hozzáadja, hogy a Facebookos megosztásokat hányan lájkolták és kommentelték – a Facebookon belül.

Tehát ha valaki megosztja az egyik URL-edet Facebookon CTRL+C–VTRL+V-vel, az is megjelenik az URL-en látható lájk-gomb számlálójában – akkor is, ha effektíve nem kattint rá a felhasználó az adott gombra. A megosztáshoz írt kommentek, valamint a megosztásra érkezett lájkok szintén hozzáadódnak ehhez a számhoz. Sőt, a webhely Facebook-üzenetben történő elküldése is növeli a „lájkok” számát a WiseMetrics szerint – igaz erre a hivatalos Facebook-dokumentációban semmi sem utal.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holnaPinap
2013. július 29. 16:34
képzeljétek, kék az ég!
figo
2013. július 29. 09:06
Inkább vedd be a ggyszered, ne írkálj hülyeségeket.
OrangeOrder
2013. július 28. 20:58
Bizony. Ld. Jakab Andor legendás hülyeségét.
thymian
2013. július 28. 12:44
Fontos hír, így a nyár közepén.:) Mellesleg, kit érdekel a facebook és a gombja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!