Schiffer: Milyen ügynöklistája van a kormánynak?

2013. május 20. 14:55

Írásbeli kérdéssel fordul Schiffer András a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, hogy megtudja, a kormány milyen lista alapján akarja megvonni az egykori állampárti ügynökök és örököseik nyugdíjpótlékát, valamint hogy támogatják-e az LMP aktanyilvánosságra vonatkozó javaslatát.

2013. május 20. 14:55

Schiffer András, az LMP társelnöke közleményében azt írta: az állampolgároknak joguk van tudni, honnan van pontos információja a kormánynak arról, kik az egykori III/III-as ügynökök, milyen listákból és szempontrendszer alapján szemezget a nyugdíjpótlékok kapcsán a minisztérium, és támogatja-e a kormány az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó harmadik LMP-s törvényjavaslat parlamenti megtárgyalását.

Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: a politikai elit a rendszerváltás óta, a második Orbán-kormány pedig – ígéreteivel szemben, a LMP sorozatos próbálkozásai ellenére – három éve adós a megnyugtató megoldással az aktanyilvánosság ügyében. Hozzátette: a hatalom kénye-kedve szerint és a nyilvánosság elől elzárt listákból szemezgethet a politikai haszonszerzés érdekében.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Hír Televízió híradójának beszélt arról, hogy több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékot. A kormánypárti politikus azt mondta: a tárcán belül felállított bizottság körülbelül ezer olyan embert vizsgált meg, aki még a kommunista rendszerben kapott állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra jogosult. A testület azoktól vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, illetve politikai vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van.

A Hír Televíziónak Rétvári Bence azt mondta: a szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény. Számukra a következő napokban postázzák azokat a határozatokat, amelyek megvonják ezt a pótlékot. Ezt követően az érintettek augusztustól kezdve már nem kapják azt a nyugdíjpótlékot, amit elvileg kitüntetésük alapján, de nyilvánvalóan titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben, III/III-as kötelékben, kaptak – mondta.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2013. május 21. 11:29
"Schiffer: Milyen ügynöklistája van a kormánynak?" Amilyen ügynöklistát passzírozol már két éve..
doncamillo
2013. május 21. 10:31
Elnök úr,elnök úr, nem "ügynöklista" az, hanem fizetési és nyugdíjllista! Az ügynöklistákat valahogy "még nem sikerült teljes mértékben" előásni, a többi irattal együtt..mert valahogy azok nagy része "eltünedezett" bizonyos magánarchívumokba, vagy a papírégető kemencék mélyén - szoclib harcostársaidnak hála!!
MakkA
2013. május 21. 08:15
Az egész egy hibás alapállásból kiinduló tevékenység, ami a téves indulás miatt halálra van ítélve. Az elmaradt rendszerváltás (forradalom) miatt nincs is lehetőség az igazság érvényesítésére. Nem az ilyen-olyan kitüntetések miatt nyugdíjkiegészítéssel van a gond. Hanem azzal, hogy akik évtizedeken át főállású párttitkárok voltak, azok nyugdíjjogusltak lettek azokra az évekre, akik meg miattuk börtönben voltak, azok meg valami alamizsnát kapnak - mert a börtön az nem jelentett olyan jó keresetet. Egy csomó embernek azért nagy a nyugdíja, mert pl. párttitkár volt az iskolában, és az komolyan növelte a nyugdíjba számítható jövedelmet. Az állampárt fenntartásán való munkálkodás az ne legyen nyugdíjszerző idő. ma
Soma
2013. május 21. 07:33
Na, kezdődik! Kibújt a szög a zsákból! Eddig a demokraták "életüket és vérüket" adták volna egyetlen ügynöklistáért, éheztek az ügynöktörvényre, most meg fanyalognak, mert elvtársi anyuka-apuka, netán ő maguk is érintettek lehetnek? Hahó! Itt provokáló aranyos Zorbánozók! Már ez sem tetszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!